Áldás vagy átok? Döntse el mindenki maga, de tény, hogy egy mai szülő számára végtelen a lehetőségek tárháza, ha gyermeke fejlesztéséről, szórakoztatásától van szó, s ez alól már az egészen pici, pár hónapos apróságok sem képeznek kivételt. Számukra divatos kikapcsolódási formává vált a babaúszáson való részvétel. Az alábbiakban ennek pozitív és negatív hatásait szedtük neked csokorba.

A babaúszás hasznosságáról megoszlanak a vélemények. Az orvosokat, a gyógytornászokat, a védőnőket, a szülőket alaposan megosztja a téma, azonban azzal talán mindenki egyetért, hogy a víz látványa, a csobogásának a hangja nyugtató hatással van az emberi szervezetre. Ha pedig ehhez még hozzákapcsoljuk az úszás, mint mozgásforma jótékony hatásait, akkor végképp nem gondolná az ember, hogy bármiféle negatív hatással lenne ez akár a picikre nézve. No, de akkor lássuk a pro és kontrákat.

Minden kisbaba veleszületett reflexekkel jön a világra, amiket a következő első, körülbelül egy évükben aztán szorgosan gyakorolnak, fejlesztve ezáltal a mozgás- és idegrendszerüket. Ezen reflexek egyike a búvárreflex is, amire nagyban épít a babaúszás. A búvárreflex lényege, hogy amint a baba víz alá kerül, elzárja a száját és az orrnyílását a víz elől, így nem tud vizet belélegezni, azaz megfulladni. De ennek is, mint minden reflexnek meghatározott időre le kell épülnie. A babaúszás ellenzőinek egyik érve pont ebből fakad, ugyanis véleményük szerint azzal, hogy ezt a reflexet az úszás által mesterségesen fenntartják, a későbbiekben akár problémát is okozhatnak a gyermek fejlődésében.

Vannak szakemberek, akik úgy vélik, hogy az effajta mozgásforma ilyen fiatalon még nem helyénvaló, hiszen a gyermekkel olyan mozgásokat végeztetünk, amikre a teste még nincs felkészülve. Míg mások szerint a babaúszás során az izomzatuk erősödik, egészen másképpen fejlődik, ami pozitívan hat a későbbi mozgásfejlődésére, hamarabb érnek el bizonyos mozgásformákat, mint például a forgás, a mászás, az ülés. A megosztottság abból is fakad, hogy ez azonban nem bizonyítható megfelelő módon, hiszen minden gyermek más ütemben fejlődik, illetve egy adott gyermek esetében sem állítható bizton, hogy babaúszással (vagy anélkül), de a fejlődése ugyanilyen vagy más ütemű lett volna.

Negatívumként szokták említeni, hogy egy-egy ilyen alkalommal számos fertőzésnek, betegségnek tesszük ki a picit. A medence vizének gondos fertőtlenítése ellenére is fennáll a veszélye annak, hogy a gyermekünk elkapjon valamilyen légúti- vagy bőrfertőzést. Ezenfelül nem ritka az se, hogy megfázik a baba a hideg vízben, illetve az arra hajlamosaknál középfülgyulladás is melegágya az efféle vizes programoknak.

Elmondható, hogy a tekintetben konszenzus van a szakemberek között, hogy ez a fajta „sportág” kitűnő családépítő program, remek szórakozást nyújt az egész család számára. Nem beszélve arról, hogy általa az édesapák is könnyebben elmélyíthetik a kapcsolatukat a csemetéikkel már ebben a korai életszakaszban is. További jó oldala a babaúszásnak, hogy a társas kapcsolataikat pozitívan formálja, bizalmat épít, illetve elősegíti a beszédfejlődésüket is, hiszen az órán számos éneket, mondókát hall majd a gyermekünk.

Ha a fenti gondolatok hatására úgy döntünk, hogy elvisszük gyermekünket babaúszásra, akkor a következő dolgokra érdemes figyelni. A babaúszás három hónapos kortól ajánlott, ekkor kell kérni a háziorvostól egy igazolást, miszerint a gyermekünk egészséges. Általában heti egy óra a javasolt, ami után számíthatunk arra, hogy a gyermekünk fáradtabb lesz, ezáltal éjszaka könnyebben alszik majd. Rossz alvó gyermekek szüleinek már magában ez a tény is elég meggyőző tud lenni.

Fontos, mielőtt útnak indulunk, hogy ne felejtsünk el úszópelust és törölközőt csomagolni a gyermekünk számára, illetve célszerű bepakolni az egyik kedvenc fürdőjátékát is, hogy könnyebben megteremtsük a vidám légkört.

Összegzésképp elmondható, hogy mint mindenben, itt is az arany középút az ideális. Ha szeretnénk kipróbálni, bátran tegyünk egy próbát, de közben figyeljük a gyermekünk reakcióit, s ha azt látjuk, hogy nem érzi magát komfortosan a vízben, inkább ne erőltessük, hiszen egy életre szóló negatív élményt is okozhatunk vele.

Ha viszont önfeledten lubickol egy órán keresztül, akkor úszópelusra fel, nincs, ami visszatartson! 🙂

Babaúszásra a Sárvár Gyógy-és Wellnessfürdőben is van lehetőség, ahol szakképzett oktatók vezetik be a gyermekünket az úszás alapjaiba.  

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük