Egyre fontosabb szempont az úticél kiválasztásakor, hogy a család magával tudja vinni a nyaralásra a házi kedvencét. A Szállás.hu és a Kutyabaráthelyek.hu közös felméréséből kiderült például, hogy az idei nyáron (május és augusztus között) 200 ezer utazástervezéskor kerestek kutyabarát szállást a nyaralást tervezgetők a Szállás.hu-n. A szállásfoglaló oldal adatai szerint a 13. legnépszerűbb szűrő a kutyabarát szállás opció.

Egyre nő azok tábora, akik házi kedvencükkel indulnak útnak, és egyre több szálláshely nyitja ki előttük a kapuját – olvasható a közleményben.

Az állatbarát szűrések 92 százaléka kutyára keresett az elmúlt 3 évben a Szallas.hu elemzése szerint. “A kutyabarát opció a 13. legnépszerűbb szűrő az oldalon, az idén május-augusztus időszakban közel kétszázezer keresésnél használták – mondta Kelemen Lili, a Szallas.hu sajtószóvivője. “Népszerűsége tavalyhoz képest 13 százalékkal nőtt, azaz ennyivel nagyobb arányban használják, számossága pedig 42 százalékot növekedett ugyanezen időszakban.“ A kutyabarát szűrőnél csak az ellátás típusára, a szálláskategóriára, a medencére, a SZÉP-kártyára és a 100 százalék pénzügyi biztonságra vonatkozó szűrők népszerűbbek, de a kutyabarát megelőzi például a wellness-szálláshely vagy a 4 csillagos hotel kategóriát is. A macskabarát szűrő az 51. a listán.

Akár 5000 forint feletti felárat is kérhetnek a kutyáért éjszakánként

A Szallas.hu a Kutyabarathelyek.hu-val karöltve 2028 kutyatulajdonos körében végzett felmérést, amiből kiderült: a válaszadók kétharmada mindig, ötödük általában a kutyájával utazik, minden tizedik viszont csak ritkán, és alig 2 százalékuk soha nem viszi magával négylábú kedvencét. Minden második gazdi évente több alkalommal is útnak indul belföldön, 14 százalékuk havonta, minden ötödik viszont akár havonta több alkalommal is felkerekedik. Szálláskereséskor alapvető szempont, hogy a szálláshely fogad-e egyáltalán kutyát, ezt felárral teszi-e. A legtöbb gazda szerint előfordul, hogy bizonyos fontos információk nem elérhetőek a szállás adatlapján, így személyesen kell utánajárniuk. „Egy gazdi vagy kutyás társaság számára például fontos lehet, hogy egy szállásra hány kutya és milyen méretűek jöhetnek, felmehetnek-e a bútorokra és vannak-e a környéken további kutyabarát helyek, mint az éttermek, a kávézók, a parkok, illetve a szálláson belül hova mehet és hova nem a kutya” – mondta Schmidt Zsófia, a Kutyabarathelyek.hu alapítója. “Ezzel párhuzamosan óriási igény mutatkozik az ellenőrzött kutyabarát helyek iránt: a válaszadók 70 százaléka előnyben részesíti ezeket a kutyabarát helyeket.”

Minden második kutyás 10-20 ezer forintot fizet általában éjszakánként a szállásra, harmaduk 10 ezer forint alatt, 15 százalékuk pedig 20-40 ezer forint között. A kutyáért sok esetben felárat kell fizetni. A legtöbb gazdi maximum ezer-háromezer forintot, 16 százalékuk 3-5 ezer forintot, ugyanennyien 500-1000 forintot fizetnek felár gyanánt, 4 százalékuk viszont csak olyan helyre megy, ahova ingyen mehet a kutya. Ugyanakkor ötödük akár 5 ezer forint felett is szívesen fizet, ha minőségi szolgáltatásban részesül. A gazdik többsége az apartmanokat, a vendégházakat, a nyaralókat és a panziókat kedveli, ha kisállattal utaznak.

Bár a többség elégedett, akadnak fejlesztendő területek

A felmérés arra is kitért, hogy milyen területeken éreznek hiányosságokat a kutyás vendégek.

 „Jellemzően hiányolják a zárt udvart vagy futtatót, illetve az ép kerítést a szállás körül, kutyamegőrző vagy panzió meglétét, medencét és tisztálkodásra való helyet, kutyás programokat, valamint egyértelmű szabályozást arra vonatkozóan, hogy hova mehet és hova nem a kutyus” – mondta Kelemen Lili. A sajtószóvivő azt is hozzátette: sok helyen nincsen kihelyezve kutyapiszok gyűjtőhely és nem egyértelműek a jelölések, hogy a kutya hova mehet a szobán kívül és hova nem.

A Balaton, a főváros és környéke, Észak-Magyarország és Nyugat-Dunántúl a top desztinációk

A Szallas.hu belföldi szálláskínálatának közel harmada állatbarát, így a kisállattal utazni vágyók közel 4 ezer szálláshely kínálatából választhatnak. Ezek 34 százaléka vendégházban, 32 százaléka apartmanban, 11 százaléka hotelben, 10 százaléka panzióban és 10 százaléka egyéb szállástípusban található. A legnagyobb arányban a hotelek (49 százalék) és a panziók (40 százalék) között találni állatbarát opciót. A négylábúak fogadására felkészült szállások 96 százaléka kutyabarát, 78 százaléka macskabarát. A Szallas.hu adati szerint minden tizedik kutyabarát opció wellness-szálláshelyen található. A kutyabarát szálláshelyek közel kétharmada SZÉP-kártya elfogadóhely. Hasonló arányok igazak a macskabarát helyekre is.

A preferált üdülőövezetek tájékán is akad választék. Az összes kutyabarát szálláshely 25 százaléka található a Balaton körül, 9 százaléka a fővárosban és környékén, 12 százaléka Nyugat-Dunántúlon és 16 százaléka Észak-Magyarországon. Ez jó hír a kutyások számára, hiszen a felmérés szerint a Balaton, a főváros és környéke, Észak-Magyarország és Nyugat-Dunántúl a top desztinációk körükben.

Nem minden négylábú nyaralhat a gazdival

Azok, akik nem a kutyájukkal együtt utaznak, többnyire azért hagyják otthon a kedvencüket, mert nem ismernek kutyabarát helyeket, vagy valamilyen viselkedésprobléma áll fenn a kedvencüknél, esetleg az túl öreg, fiatal vagy egyéb egészségügyi okok miatt nem vállalják. De többen úgy nyilatkoztak, hogy nem tudnak úgy kikapcsolódni, ha a csaholó négylábú is ott van velük.  „Egy igazán pihentető kutyás nyaraláshoz, gondtalan utazáshoz elengedhetetlen, hogy a kutyánk megfelelően szocializált legyen, ismerje az alap vezényszavakat, hallgasson a gazdájára. Enélkül egy addig ismeretlen helyzet a kutyában és a gazdiban is feszültséget generálhat” – mondta Schmidt Zsófia. „Sok esetben pedig felelős gazdaként kell döntenie a kutyatulajdonosnak: adódhat olyan eset, amikor a kutya érdeke az, hogy otthon maradjon.” Az otthonmaradó kutyusok általában megbízható rokonokhoz, barátokhoz kerülnek, míg a gazdi üdül, vagy szomszédok, ismerősök látogatják és etetik őket. Csupán négy százalékuk töltheti kutyapanzióban a „kényszerszabadságát”, 3 százalékukra kutyaszitter vigyáz. A felmérésből az is kiderült, hogy a kutyájuk nélkül utazók táborának 85 százaléka többször vinné magával a kutyáját, ha több kutyabarát hely közül választhatna és ezeket könnyedén megtalálnák. 

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Korona Panzió – Szállás a fürdőtől 50 méterre

Ha a Sárvár Gyógy- és Wellnessfürdőhöz közel keresel apartmant, megtaláltad.

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvár Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Harmónia Hotel és Étterem *** superior

Hosszú hétvége vagy nyári vakáció? A Harmónia Hotel kiváló választás. A saját wellness...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvár Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Atmoszféra apartmanok – Egy éjszaka ajándék

Válassz szállást az Atmoszféra apartmanok kínálatából! Ha így teszel, plusz egy nap ingyen...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Hotel Viktória – Wellness szálloda Sárvár belvárosában

Fürdőbelépő a Sárvár Gyógy- és Wellnessfürdőbe, saját wellness részleg használata, relax kezelések,...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Romantikus wellness pihenés Hotel Bassiana****-ban

A Hotel Bassiana saját wellness részleggel rendelkezik és az arborétum közvetlen szomszédságában...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Emanapartmanok – Csak pár lépés a fürdő

Tavaszi vagy nyári lazítást tervezel? Foglalj szállást a Sárvár Gyógy- és Wellnessfürdőtől...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Levendula apartmanház – Mediterrán hangulat Sárváron

Levendula… illat, színek, harmónia, természetesség, nyugalom, vidéki hangulat és wellness…. Talán ezzel...

Nézd meg az ajánlat részleteit!