Amikor sétálunk, a láb talajba való “becsapódása” nyomáshullámokat küld az artériákon keresztül a szívhez, aminek következtében jelentősen növekedhet az agy vérellátása.

Ezek az úgynevezett retrográd hullámok szinkronban állnak a szívfrekvenciával, így dinamikusan szabályozzák a vér keringését az agyban.

Érdekesség, hogy bár a futás jelentősebb hatást gyakorol a lábra, mint a séta, a gyaloglás mégis nagyobb nyomáshullámokat generál a szervezetben. Így a séta jobban növelheti az agy vérellátását. Kerékpározás esetén a jelenség szinte alig tapasztalható.

Mindezt a New Mexico Highlands University (NMHU) kutatói állapították meg.

A séta nemcsak egy egyszerű fizikai tevékenység, hanem egy természetes módja annak, hogy támogassuk az agy egészségét. A nyomáshullámok által generált megnövekedett agyi véráramlás hozzájárulhat az agy jobb oxigén- és tápanyagellátásához, ami javíthatja a kognitív funkciókat és elősegítheti a mentális frissességet.

Ez a folyamat különösen fontos lehet az idősebb korosztály számára, akiknél az agyi vérellátás csökkenése gyakrabban fordul elő. A rendszeres séta így nemcsak az általános fizikai állapotot javíthatja, hanem segíthet az agyi funkciók fenntartásában és az időskori mentális leépülés megelőzésében is.

Persze az agy frissességére nem csak a lépés generálta nyomáshullámok vannak hatással. A mozgás kiváltotta aktív szívmunka is gyorsítja a keringést. Ezáltal több oxigén és tápanyag jut el az agyhoz és más szervekhez is.

A séta egyszerűsége és hozzáférhetősége miatt bárki számára ideális mozgásforma. Nem szükséges hozzá különleges felszerelés vagy előzetes felkészülés, és szinte bármikor, bárhol végezhető. Legyen szó egy reggeli sétáról a parkban vagy egy esti sétáról a városban, a lényeg, hogy rendszeresen mozogjunk.

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük