Azok számára, akik eddig még nem találkoztak ezzel a remek kikapcsolódási formával, első hallásra érdekes lehet a szókapcsolat: „erdei fürdőzés”.  Természetesen ne úgy képzeld el, hogy egy kisebb erdei tisztás közepén csücsülsz egy forró vízzel teli jacuzziban. De ne is valamifajta testmozgásra gondolj, sokkal inkább egy szép komótos, lassú sétára a fák ölelésében.

A Shinrin-yoku japánul az erdőben való tartózkodást jelenti, miközben teljesen befogadjuk a természet atmoszféráját. Ez a tevékenység pedig nem csak jó érzést hagy maga után, de a gyógyító hatása sem elhanyagolható. 

Az erdei fürdőzés alapvető gondolata, hogy kimegyünk az erdőbe, s míg így pihenünk, sétálgatunk, közben nagy, mély levegőket veszünk. Ez egyfajta meditáció is egyben. Lassan sétálsz az erdőbe, megpróbálsz pihenni, és közben magadba szívod a fák kémiáját.

Számos elmélet létezik arról, hogy miért olyan kiváló az erdei fürdőzés. Egy kiadós erdei séta madárdallal fűszerezve – és a stressz máris messze száll. Feszültségoldó hatását talán nem is szükséges tovább részletezni.  

De bizonyítékok vannak például arra is, hogy a fák segítségével felszabadított vegyi anyagok – elsősorban az illékony szerves vegyületek – rendkívül hasznosak az egészségünkre nézve. Ilyen vegyületek például a terpének.

Tudtad, hogy a terpének felelősek a fenyőfák ragacsos gyantájáért és a fenyő illatáért? A kutatások azt mutatják, hogy egyes terpének gyulladásgátló, tumorellenes és neuroprotektív hatással bírnak.

Természetesen a különféle fák különféle vegyi anyagokat bocsátanak ki magukból – tehát az erdő típusa és az adott évszak is nagyban befolyásolhatja a belélegezendő és a bőrön át felszívódó vegyi keveréket.

Így hát egy meleg nyári napon egy tűlevelű erdőben sétálgatni biztosan remek döntés lesz. De az erdei fürdőzés természetesen ősszel is rendkívül hatásos. Már maga az ősz színei is szemet nyugtató látványt nyújtanak. 

Számos tanulmány kimutatta, hogy az erdei fürdőzés elősegíti a természetes gyilkos sejtek termelését. A természetes gyilkosok ugyanis elpusztítják a daganatokat és a vírusokkal fertőzött sejteket. A kutatások azt mutatják, hogy az erdőben töltött egy nap legalább hét napig növelheti a természetes gyilkos sejtek szintjét.

Amennyiben sikerült meggyőznünk, akkor a következő hétvégén tegyél egy nagy sétát az egyik közeli erdőben. Ha pedig Sárváron jársz, ne hagyd ki az arborétumot. Itt ugyanis még nagyobb esély van a teljes ellazulásra, mint máshol. 

Kíváncsi vagy, hogy miért? Az alábbi postunkból kiderül.

Védd az egészséged – ölelj fát!

Fotón a sárvári arborétum szomszédságában lévő Ensana Thermal Hotel.

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük