Rendkívül szoros a kapcsolat az életmód és a depresszió kialakulásának kockázata között. Ha odafigyelünk bizonyos egészségügyi szokásokra, nagy eséllyel erősíthetjük a mentális védelmet.

Az vagy, amit gondolsz, eszel és teszel… Mindennapi szokásaink komoly hatással vannak az egészségünkre. Ideértve a mentális állapotot is. A brit Cambridge-i Egyetem és a kínai Fudan Egyetem kutatóiból álló csapat ezen a vonalon elindulva kezdett vizsgálódni. Arra keresték a választ, hogy a napi életmódbeli szokások hogyan kapcsolódnak az egyén mentális egészségének az állapotához.

A tanulmány elkészítéséhez az Egyesült Királyság biobankjának adatait használták. A kutatásban így 290 ezer személy adatait tudták megvizsgálni, akik közül 13 ezer ember szenvedett depresszióban.

Mi lett az eredmény?

Úgy találták, hogy azok, akik egészséges életmódot élnek, ezzel 57 százalékkal csökkentik a depresszió kialakulásának a kockázatát. Összehasonlítva azokkal, akik egyáltalán nem tudatosak ezen a téren. 

Az MRI-vizsgálatok azt is megállapították, hogy az egészséges életmód összefüggésben van bizonyos agyterületek volumenével. Ami arra enged következtetni, hogy bizonyított a kapcsolat az egészséges mindennapok és a mentális állapot között.

De melyek azok az alapvető egészségi szokások, amik segíthetnek a depresszió kivédésében?

Az első a minőségi alvás. A kutatók szerint a jó éjszakai alvás 22 százalékkal képes csökkenteni a depresszió kockázatát.

A második: a dohányzástól való tartózkodás. Bár a dohányzás alapvetően oldhatja a pillanatnyi stresszt, a kutatók mégis azt találták, hogy a dohányfüstmentes élet 20 százalékkal csökkentheti a depresszió kockázatát. Nem beszélve az egyéb negatív egészségügyi hatásokról.

Kiemelt mentális védelmet nyújthat továbbá az, ha aktív társasági életet élünk. A rendszeres szociális interakció 18 százalékkal csökkentheti a depresszió kockázatát. Ez lenne a harmadik elem.

A negyedik tényező a rendszeres fizikai aktivitás. A testmozgás nem csak a testi egészség miatt fontos. Azok, akik a rutinjukba illesztik a sportot, 14 százalékkal csökkenthetik a depresszió kialakulásának a kockázatát.

Egy kiadós mozgás endorfint szabadít fel, ilyenkor javul a hangulat és boldogabbnak érezhetjük magunkat.

Az ötödik egészségügyi szokás: a kevés ülés. Ha szeretnénk mérsékelni a depresszió kialakulásának a kockázatát, hagyjunk fel az ülő életmóddal. Amennyiben így teszünk, 13 százalékkal mérsékelhetjük a depressziós tünetek megjelenésének a valószínűségét.

A hatodik a mérsékelt alkoholfogyasztás. Nagyon gyakori, hogy az alkohol és a mentális egészség állapota összefonódik. Ami nem azt jelenti, hogy egy pohár bort ne lehetne olykor meginni. Viszont a rendszeres alkoholfogyasztás már nem igazán tesz jót. A tanulmányok szerint a mérsékelt alkoholfogyasztással 11 százalékkal mérsékelhető a depresszió kockázata.

Végül: a hetedik tényező a tápláló étrend. Azok, akik egészségesen étkeznek, 6 százalékkal csökkenthetik a depresszió kialakulásának a valószínűségét. 

Szóval, ha szeretnénk megőrizni a mentális egészségünket, életmódbeli változtatásokkal sokat tehetünk a cél érdekében. Még akkor is, ha esetleg van némi genetikai hajlamunk. A kutatások azt is megállapították, hogy a legalacsonyabb genetikai kockázattal rendelkezőknél csupán 25 százalékkal csökkent a depresszió kockázata. Ami azt bizonyítja, hogy bár a genetika szerepet játszhat a mentális egészség alakulásában, a tettek nagyobb szerepet játszanak ebben.

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük