A nordic walking megjelenése idején sokan vonták össze szemöldöküket, hogy akkor ez most tulajdonképpen mi is. Séta két síbottal? Akik erre tippeltek, és a síeléssel vontak párhuzamot, nem is jártak annyira messze az igazságtól.

Gyakorlatilag a finn sífutók edzéseinek nyári alternatívájaként indult, majd pár évtized alatt, azaz a 90-es évekre már különálló sporttá nőtte ki magát. Innen eredeztethető a neve is, mely lefordítva „északi gyaloglást” jelent.

S hogy miért választják világszerte több millióan a nordic walkingot?

Legfőképpen azért, mert kiváló hatással bír az egészségünkre és a fittségünkre egyaránt.

Gyakorlásához a megfelelő ruházaton túl csupán egy pár speciális botra, és egy kellemes séta útvonalra lesz szükséged. Az útvonal megválasztásánál jó, ha figyelünk arra, hogy a talaj lehetőleg ne legyen túlságosan egyenetlen. A nordic walking valójában nem csak egy egyszerű séta, sokkal inkább egy speciális mozgássorozatból álló, gyorsabb ütemű mozgásként határozható meg.

Ez tipikusan az a sport, amely minden korosztályban ugyanolyan népszerűségnek örvend, így fiatalokat és időseket egyaránt szép számban látni bottal a kézben sétálni. Egy további pozitívuma, hogy kisebb-nagyobb társasággal is gyakorolható, de ha magányra vágyunk, akkor akár egyedül is űzhető tevékenységről van szó.

No, de szedjük csak csokorba a pozitív élettani hatásait, és nézzük meg, miként tudott ilyen nagy népszerűségre szert tenni ez az egyszerű mozgásforma.

o   A nordic walking, mint sport, kevésbé megterhelő, mégis kiemelkedően hatékony. Az egyik legkiválóbb egészségügyi hatása az, hogy a bot nélküli sétához képest sokkal kevésbé terheli a csípő- és térdízületeinket, ami az ízületi problémával küzdőknek már önmagában egy fantasztikus hír.

o   Helyes technika alkalmazása mellett, testünk izmainak 90 százalékát aktiválja.

o   Szintén egy meglepő adat, de 46 százalékkal több kalóriát éget, mint a hagyományos séta. Hatékony zsírégető, ezáltal csökkenti a súlyt. Emellett formálja a felsőkart, vállakat, hátizmokat.

o   További egészségügyi hatása, hogy javítja a gerinc oldalirányú mobilitását, fejleszti a stabilitást és az erőnlétet, de javítja a vérkeringést is, ezáltal a magas vérnyomással küzdők számára is hatásos gyógyír lehet.

Ahhoz azonban, hogy mindezeket az áldásos hatásokat élvezhessük, el kell sajátítanunk a helyes nordic walking módszert. Íme, ehhez egy sárvári videó.

Reméljük, ha eddig még nem próbáltad volna, most sikerült kedvet csinálnunk neked egy jó kis „botos sétához”.

Friss levegő, természet, mozgás –csak előnyöd származhat belőle. Jön a tavasz, rajta hát!

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük