Évről évre egyre többen ismerik fel, hogy jó dolog az erdőben kikapcsolódni. Az “erdei fürdőzés” kezd divattá válni. Ami egyáltalán nem baj, hiszen alapjaiban véve a trendek mindig a szükségletek hatására alakulnak ki. Így van ez az erdei fürdőzés esetében is. Manapság már annyira pörgőssé vált az élet, hogy szükségük van az embereknek egy olyan helyre, ahol minden kicsit belassul, és az elme is pihenni tud. Ez pedig az erdő. 

Persze ez a fajta kikapcsolódási mód egyáltalán nem új dolog. A Shirin-yoku-t (az erdő légkörének bevitelét) – egyszerűbben az “erdei fürdőzést” – már az 1980-as években kutatták Japánban. Ahol azóta is a gyógyítás, a megelőzés részét képezi.

Japánban, ahol csak tehetik, valamilyen formában bevonják a természetet a kezelésbe. Szervezett formában és az egyének szintjén is. Sokan maguk gyógyítják a saját problémájukat egy kis “erdei fürdőzéssel”.

Egyébként ahhoz, hogy az erdő gyógyító energiáit be tudjuk fogadni, nem kell sokat tennünk. Csak egyszerűen legyünk ott, és végezzünk lassú, nyugodt mozgásokat. A többi a természet feladata: 15-20 perc után már érezni fogjuk a hatást. Egy finn kutatás szerint ennyi idő elég ugyanis ahhoz, hogy elillanjon a stressz. A zöld környezet hatására ugyanis egyből csökken a vérnyomás, javul a hangulat, fokozódik a koncentrációs képesség. Az erdőben fokozódik a paraszimpatikus idegrendszer aktivitása, aminek a következménye az, hogy a zöld környezet hasonló hatással van a szervezetre, mint a jóga vagy a meditáció. 

Összességében: az erdőben már rövid idő eltelte utáni is jó lesz a lelki és a testi közérzetünk. 

Illetve – ami talán a legfontosabb – bizonyos fák olyan szerves vegyületet bocsátanak a légtérbe, amiket belélegezve fejlődésnek indulnak a szervezet természetes “gyilkos sejtjei”. A rendszeres erdei fürdőzés ezért még a rák elleni küzdelemben is segít. És ez tudományosan bizonyított. Ahogyan az is, hogy aki sokat tartózkodik erdőben, ritkábban lesz beteg, valamint a zöld környezetben regenerálódók sokkal gyorsabban gyógyulnak.

Vagyis szerintünk nem lehet kérdés, hogy ha nyaralni, wellness-szelni megyünk, a vizes élmények mellett az “erdei fürdőzésre” is kell időt szakítani. 

Ha mindezt Sárváron tennéd, az arborétum kiváló helyszín lehet ehhez. De ott a csónakázó tó környéke és a kiránduló erdő is. 

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük