Üdvözlendő, hogy a szauna manapság sokak számára már egy életformát jelent, mindennapi életük szerves részét képzi. Használd bármire, edzés után levezetőnek, stresszoldásra, a szíved egészségének védelmére, fájdalomcsökkentésre vagy a bőröd szépítésére, a szauna minden téren sokat tud nyújtani számodra. 

A kérdés viszont időről időre felmerül: Mennyi időt szabad a szaunában töltened? 

A válasz sok mindentől függ, leginkább tőled, a te aktuális állapotodtól. Attól például, hogy mennyire vagy gyakorlott szaunahasználó, vagy esetleg még csak most ismerkedsz vele. Ha ez utóbbi, azaz kezdő vagy még, akkor 5-10 percnél többet semmiképpen se tartózkodj a szaunában. 

De hiába vagy gyakorlott, ha edzés után szeretnél izzadni, abban az esetben téged is óvatosságra intünk. Az edzés befejeztével várj legalább 10 percet, és csak utána lépj be a forró helyiségbe. A szauna használat maximális időtartama pedig egy-egy alkalommal lehetőleg 15, maximum 20 perc legyen. Még a finnek esetében, ahol ez egy nemzeti szokás, sem ajánlott ennél több idő eltöltése a szaunában. Ha viszont egymás után többször szeretnéd használni a szaunát, akkor arra is ügyelned kell, hogy közte betartsd a pihenő időket. Ezek alatt a szervezeted vissza tud hűlni a normál hőmérsékletére.

A felnőtteken túl 12 éves kor felett a gyerekek is kipróbálhatják a szaunát, de esetükben az időkorlát természetesen még szigorúbb. Ügyelj rá, hogy a kicsik 5-8 percnél ne tartózkodjanak több időt a helyiségben.

A hidratáció a másik lényeges szempont, ha szaunázni támad kedved. A dehidratáltság ugyanis ilyenkor is komoly kockázatot hordoz magában. Ne felejts el inni előtte és utána sem! És tartsd észben: nem attól lesz eredményesebb a szaunázás, ha a javallottnál többet izzadsz. A túlzásba vitt szaunázással inkább ártasz, mint használsz a szervezetednek.

Még egy dolog: bármilyen betegséged van, akkor a szaunázás előtt a biztonság kedvéért mindenképpen érdemes felkeresned a kezelőorvosodat. 

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük