Ha maximalizálni szeretnéd a szaunázás hatásfokát, akkor bizony el kell felejtened a fürdőruhát, és a lehető legkevesebb ruhában kell belépni az izzasztó kamrába.

A szaunázás lényege ugyanis, hogy az izzadás segítségével távozzanak a szervezetünkből a lerakódott méreganyagok, így hát nem érdemes semmiféle akadályt gördíteni a szabad verejtékezés útjába.  

Nyilvánvaló tehát, hogy a kényelmes és hatékony szaunaélmény érdekében célszerű teljesen meztelenre vetkőzni. De ez persze egyáltalán nem kötelező. Még olyan helyeken sem, ahol nem koedukáltak a szaunák. Egy törölközőt nyugodtan magad köré tekerhetsz.

De törölköző akkor is kell, ha teljesen meztelenül szaunázol. Ilyenkor higiéniai okok miatt magad alá kell teríteni, hogy felfogja a lecsöpögő izzadságot.  

Finnországban a két nem általában nem szaunázik együtt. Németországban, Ausztriában és Kelet-Európában koedukáltak a szaunák, mint ahogyan általában nálunk is. A törölköző használata nálunk is mindenhol teljesen rendben van. De szintén higiéniai okokból a fürdőruha vagy a fürdőnadrág viselése viszont még nálunk sem ajánlott.

A szaunába bevihető tárgyak köre is igencsak korlátozott. Jobban mondva a már említett törölközőn kívül semmi mást nem szabad bevinni.  Se papucsot, se telefont, se újságot, és még az ékszereinket is jobb, ha levesszük, mert igencsak átforrósodhatnak a bent töltött idő alatt.  

További szabályok a szaunázással kapcsolatban például, hogy itthon bárki locsolhatja vízzel a szauna köveket, már amennyiben a többi szaunázónak sincs ellene kifogása. De Németországban például ezt csak a szaunamester teheti meg. Ők ott 10 percenként lépnek be a szaunába. 

A szaunázás közbeni társalgás ugyan van, ahol szokás, de felénk jobb, ha ezt elkerülöd.  Finnországban például gyakran itt zajlanak az üzleti megbeszélések, ami a szaunázás bölcsőjében nem is annyira meglepő.

De azért a legtöbb helyen nem kifejezetten tolerálják a beszélgetést. A többség a fizikai hatásokon túl a lelkét is ápolni szeretné vele, relaxálni pedig csak úgy lehet, ha senki és semmi nem vonja el a figyelmet. Tegyük ezt mi is, és csak hagyjuk, hogy a hő tegye a dolgát.

Ha nem vagyunk szégyenlősek, lehetőleg meztelenül. Így tud igazán érvényesülni a szauna hatás. 

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük