Zöldség fogyasztással a fenntarthatóságért. Azzal, ha odafigyelünk az étkezésünkre, jelentősen hozzájárulhatunk a Párizsi Megállapodásban rögzített globális átlaghőmérséklet-emelkedés 1,5 fok alatt tartásához. Hogyan?

Ha kevesebb, kérődző állatok húsából, azok tejéből készült élelmiszert fogyasztunk, már rengeteget tettünk a környezet védelméért. A kérődző állatok emésztési folyamata során ugyanis jelentős mennyiségű metán keletkezik. Kevesen tudják, de a metán egy igencsak erős üvegházhatású gáz, ami rövid távon sokkal nagyobb mértékben járul hozzá a globális felmelegedés felgyorsításához, mint mondjuk a szén-dioxid…

Ahogy a kutatók azt kiszámolták: a tudatos étkezéssel akár 50 százalékkal is növelhető lenne az esélye annak, hogy az elvárt 1,5 fokos felmelegedési hőmérsékleten belül maradjunk.

Ráadásul ehhez még hozzájön a helyi termelőtől történő vásárlásból származó plusz előny. Hiszen így kevesebb, szállítás miatt keletkező káros anyag juthat a levegőbe… És akkor még a zöldségek egészségre gyakorolt hatásáról nem is beszéltünk.

Az 1,5 fokos cél azért fontos, mert a tudósok szerint ezen a szinten még elkerülhetők a legrosszabb klímaváltozási hatások. Az éves hőmérséklet-emelkedés mértéke ingadozhat, de a lényeg az, hogy hosszú távon a globális átlaghőmérséklet növekedését tartsuk 1,5 fok alatt az iparosodás előtti szinthez képest.

A fent említett tudatos étkezési szokásnak egyébként elnevezése is van már: ez a flexitáriánus étrend.

Ami pontosan annyit jelent, hogy az egyén túlnyomó részben növényi alapú élelmiszereket fogyaszt. Az állattenyésztésből származó ételek csak minimális mértékben vannak jelen az étrendben. Ha egy héten három napon vegetáriánus ételeket választunk, azzal jelentősen csökkenthetjük a személyes ökológiai lábnyomunkat. 

Nálad mi a hús és a zöldség aránya?

A kutatók szerint nem lehet kérdés, hogy tömegesen át kell állnunk a flexitáriánus étrendre. Ahogy fogalmaznak: ahhoz, hogy a következő 10-15 évben tudjuk tartani az 1,5 fokos határt, elengedhetetlen a fenntartható étkezés bevezetése a mindennapokba. 

https://www.sciencedaily.com/releases/2024/03/240327154900.htm

Borítókép: AI-generált fotó

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük