Te is tapasztaltad már, hogy egy kiadós szaunázás vagy pezsgőfürdőzés után legszívesebben aludnál egy jó nagyot?  Ha így van, akkor ez nem véletlen. Mondjuk is, mi okozza a kettő közti összefüggést.

A szauna és a pezsgőfürdő közös pontja a magas hőmérséklet. A hő pedig endorfinokat, azaz boldogsághormonokat szabadít fel. Ezzel együtt elűzi a stresszt és ellazít. Vagyis megszűnik az készenléti állapot, ami miatt éberek voltunk. Így a szervezet pihenő üzemmódra vált, lelassulunk és álmosak leszünk. 

A pezsgőfürdő vagy a szauna fizikailag is ellazítja a fájó ízületeket és az izmokat, ami szintén segít átkapcsolni pihenő üzemmódba. Ha a tested jól érzi magát, akkor könnyebb az elalvás.

A pezsgőfürdők és a szaunák befolyásolják a test természetes termoregulációs folyamatát. A test hőmérséklete a nap folyamán megemelkedik és csökken – az alvás-ébrenlét ciklusnak megfelelően. Reggeltől folyamatosan emelkedik, a csúcspontja kora este van, ekkortól pedig esni kezd. Amikor ez az éjszakai hőmérséklet-csökkenés megtörténik, az agyad jelez, hogy itt az ideje elaludni.

A pezsgőfürdő és a szauna ugyanezt teszi. Amikor belépsz a pezsgőfürdőbe vagy a szaunába, a tested hőmérséklete megemelkedik. Amikor kijössz, csökkenni kezd. Elkezd lehűlni, ezzel azt jelezve az agynak, hogy ideje aludni.

A szauna és a pezsgőfürdő javítja a véráramlást és a keringést. Az edzés vagy egy stresszes nap után menj csak be egy pezsgőfürdőbe vagy szaunába, és a meleg víz vagy a gőz elkezdi tágítani az ereket. 

Ez pedig lehetővé teszi a vér szabad áramlását, és segít a fáradt izmok toxinjainak eltávolításában. Viszont ez fárasztó dolog. Az izmok újjáépítése munkát igényel, tehát természetes, hogy a test ezt követően fáradtnak érzi magát.

Nem utolsó sorban pedig a forró vizes medencében vagy a szaunában eltöltött idő növeli a kiszáradás kockázatát. A folyadékvesztés mellékhatása pedig köztudottan a kimerültség, a fáradtság.  Ez magyarázza azt is, hogy szaunázás és pezsgőfürdőzés után miért érezzük álmosnak magunkat.

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük