Fát ölelni szokatlan dolog. A legtöbbek számára meglehetősen idegen tevékenység. Érthető, de talán érdemes ezen az érzésen felülkerekedni. Hogy miért?

A kutatások azt mutatják, hogy miután az emberek megölelik a fákat, nyugodtabbnak és kipihentebbnek érzik magukat, mint azok, akik nem öleltek fát. Amit biológiai eredmények is alátámasztanak. A szakértők szerint a fák ölelése növeli a szervezetben az oxitocin hormon szintjét, ami az érzelmi kötődésért, valamint a jóllét, a nyugalom és a bizalom érzéséért felelős hormon.

A tapasztalatok szerint egyébként már 21 másodperc hozhat eredményt. Mindezt dr. Stone Kraushaar, Ph.D., a The Hug Doctor néven ismert klinikai pszichológus mondja.

Azzal, hogy megölelünk egy fát, szinte azonnal ellazulunk. Ilyenkor bizonyítottan csökken a stressz. A tanulmányok azt mutatják, hogy a fák ölelése csökkenti a nyálban mérhető kortizol szintet. Továbbá mérséklődik a vérnyomás és a pulzusszám. Így hát a faölelés nem csak feszültségűzésre alkalmas, hiszen a hozzáértők véleménye szerint a segítségével mérsékelhető a szív problémák kialakulásának az esélye is. 

És, hogy miért olyan hatékony wellness módszer a faölelés?

A fa kérge gazdag terpén-forrás – a terpének a fák által termelt speciális fitoncidok (például a citrusfélék héjában található monoterpén limonén). Egyes terpének vonzzák a beporzókat, míg mások segítenek megvédeni a fákat és a növényeket a betegségektől és az elfogyasztástól. Ezek a vegyületek adják a fák, például a fenyők és a lucfenyők, valamint a növények, például a levendula jellegzetes illatát, és általában az illóolajok fő alkotóelemei. A fitoncideknek és terpéneknek való kitettségről kimutatták, hogy javítja az immunrendszer működését, gyulladáscsökkentő hatása van, csökkenti a stresszt és a szorongást és javítja a hangulatot. A fa kérgének közelsége, amit egy fa átölelésekor tapasztalunk, lehetővé teszi, hogy intenzíven belélegezzük ezeket a jótékony molekulákat.

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük