Az aquafitness – más szóval vízi fitnesz – számos formáját megtalálhatja az, aki a víz illetve a mozgás szerelmeseként össze kívánja kötni e kettőt. Esetleg valamiféle egyéb egészségügyi probléma miatt választja a vízben való mozgást.

Ilyen egyebek mellett a vízi pilátesz, a vízi aerobik, a vízistep, a vízibox vagy a vízi gimnasztika.

Az alábbiakban bemutatjuk neked, hogy ez utóbbi mi mindenre jó, kiknek ajánlják és miért, egyszóval mindent, amit a vízi gimnasztikáról tudni kell.

A vízi gimnasztika egy, kortól független, mindenkinek hatásos mozgásforma. Kiváltképp azok számára, akik túlsúlyosak, vagy pedig valamilyen ízületi problémával küzdenek. Lássuk csak, hogy miért.

A gyakorlat lényege, hogy a vízben, ahol a gravitáció a víz felhajtó erejének köszönhetően nagyon lecsökken, a víz ellenállásának segítségével az izmainkat késztessük intenzív munkára.

Ízületi fájdalmak, vagy reumatológia megbetegedések esetén ez a tökéletes mozgásforma. Nem terheli a testet és intenzív mozgás érhető el vele.

Mivel a víz tehermentesíti az ízületeket, ezáltal az idősek szabadon űzhetik ezt a sportot.

Ráadásul a víz ellenállása miatt a sérülésektől sem kell tartanunk, mivel az a mozgásokat megfelelően lelassítja.

Ízületi panaszok esetén a vízi gimnasztika mellett a másik hatásos mozgásforma az úszás. Viszont azt tartsuk szem előtt, hogy a különböző ízületi fájdalmakra más-más úszásnem javasolt.

Ha túlsúlytól szenvedünk, a mozgás akkor sem lesz kínszenvedés. Hiszen míg a szárazföldön történő mozgás esetén a túlsúly miatt a mozgás egy sokszorosan megterhelő folyamat, addig a fenti hatás miatt a vízben kevésbé koptatjuk az ízületeinket.

A foglalkozás olyan medencében történik, ahol víz 120 centiméteres, így úszni tudás sem szükséges hozzá.

A vízi gimnasztikában a gyakorlatok változatossága érdekében célszerű speciális – polifoam szerű – segédeszközökkel is használni.

A könnyen végezhető vízi mozgásforma alkalmazásával javíthatunk az állóképességünkön illetve a hajlékonyságunkon is, továbbá sikeres ellenszere a lehet a narancsbőrnek és a visszérnek. Ezeken túl a szakemberek ajánlják még a kismamáknak, de a depresszióban szenvedőknek is.

Nem is gondolnánk, de a vízi gimnasztika azon gyermekek esetében is nagy segítség lehet, akiknek az általános iskolában valamiféle gondjuk akad az íráskészségükkel. Mivel a vízi gimnasztika által fejlődik a koordinációs készség, az íráskészség pedig a finomkoordinációk sorozata, így jelentős javulás érhető el vele.

Egyszóval ezt a nagyszerű mozgásformát szinte mindenkinek csak ajánlani tudjuk. Ha van panasza, ha nincs – áldásos hatásai nem maradnak el.

Ha kipróbálnád, a Sárvár Gyógy- és Wellnessfürdőben rendszeresen tartanak vízi gimnasztika foglalkozásokat. Érdemes ezeken részt venni.

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük