Nem véletlenül írják fel egyes országokban receptre a természetben történő kikapcsolódást. Igen, jól olvastad. A skóciai Shetland-szigetek orvosai konkrétan az erdőbe küldik gyógyulni a pácienseket.

Ott ugyanis belátták, hogy a zöld terekben eltöltött idő feltétlenül szükséges az emberi egészséghez. És nem csak az egészség fenntartásában van szerepe a természetnek, hanem a gyógyításban is. A  Shetland-szigeteki orvosok meggyőződése, hogy a krónikus egészségügyi problémákkal küzdő emberek kezelésében rendkívül nagy haszna van annak, ha rendszeresen, hosszabb időt töltenek a természetben. Persze mindez nem azt jelenti, hogy a hagyományos gyógyszereket fel sem írják. Csupán azt, hogy kiegészítő kezelésként kötelezővé teszik a “zöld kúrát”. Ami egyébként semmi extrát nem tartalmaz – lehet kerékpározás, túrázás, séta -, teljesen mindegy a mozgásforma, a lényeg annyi, hogy zöld környezetben végezzük. És mindeközben élvezzük, hogy ott vagyunk.

Kiknek írják fel receptre a természetet?

Ha valakinek magas a vérnyomása, szívbetegsége van, sokat szorong, depressziós vagy cukorbetegséggel küzd, a Shetland-szigeteken nagy eséllyel kap beutalót az erdőbe. Legalábbis kiegészítő kezelésként mindenképp javasolják neki a természetben történő kikapcsolódást.

Viccesen hangzik, de tényleg működik

Skócia mellett már számos más országban tanulmányozták a módszer hatékonyságát, és kiderült, hogy azoknál a betegeknél, akik erdőben gyógyulnak, javul a koncentráció, fokozódik a figyelem, csökken a depresszió kockázata, csökkennek a stressz hormonok, kevesebb lesz a szervezetben a gyulladás és mérséklődik vér glükózszintje is. A természet egyszerűen kiegyensúlyozza a testi folyamatokat.

És nem csak Skóciában kísérleteznek mindezekkel: néhány kaliforniai orvos is elkezdte már felírni a természetet olyan betegeknek, akik súlyos pénzügyi vagy társadalmi problémákkal küzdenek.

Szóval a természet gyógyít – nem kérdés. Úgyhogy, ha van egy kis szabadidőnk, mindenképpen menjünk el egy közeli erdőbe. Vagy, ha máskor nem, a nyaralás alatt töltsünk el huzamosabb időt olyan helyen, ahol fák, bokrok, tavak vesznek körül minket.

Hogy Sárváron melyek ezek a helyek? Mondjuk a Danubius Hotel és a környezete. Ez a szálloda gyakorlatilag a városi arborétumban található. De mutatjuk a többi természetközeli szállást is Sárvárról.

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük