A Harvard Health Publishing összegzése szerint nem sok. Persze ettől még nem árt óvatosnak lenni.

Mi is történik, amikor szaunázunk

A szaunának erős hatásai vannak a szervezetre. Az izzadás egyből megkezdődik, egy átlagos ember fél liter izzadságot is veszíthet, ami azonnal el is párolog, így ezt nem nagyon vesszük észre. A bőr közben 37 fokra melegszik, amihez próbál alkalmazkodni a szervezet. Ennek következtében a pulzusunk megugrik úgy 30 százalékkal, a szívünk pillanatok alatt az addig pumpált vér dupláját fogja a bőrünkhöz küldeni. Ez a folyamat pedig elvonja a vért a belső szerveinktől. Aminek a hatásaként vérnyomásváltozás következhet be. Szóval a szív keményen dolgozik, így relaxálni valószínűleg nem nagyon tudunk szaunázás közben. A pihenés csak ezután jön.

És ez jó így nekünk? Valóban jót tesz a szívünknek a szaunázás?

A szaunázásról a legtöbb információ Finnországból származik. Ott készült például egy olyan, 16 hónapon át tartó vizsgálat, amelynek során azt nézték meg, hogy a szaunázás kiválthat-e infarktust. Kiderült, hogy 1631 ember esetében csupán 1,8 százaléknál fordult elő, hogy a szaunázás után 3 órával szívinfarktus alakult ki. Egy másik felmérésben pedig 6 ezer 175 hirtelen elhunyt embert halálának a körülményeit vizsgálták. Kiderült, hogy közülük csak 1,7 százalék szaunázott az eset bekövetkezése előtt 24 órával.

Kanadai kutatók pedig azt bizonyították be, hogy egy 15 perces szaunázás nincs különösebb hatással a szívproblémákkal küzdők állapotára. Ők 16 dokumentált eset kapcsán állítják ezt. Sőt, a japánok a kutatásaik eredményeire hivatkozva úgy gondolják, hogy a rendszeres szaunázás nem hogy ártalmatlan, hanem egészen hatásos gyógymódja az érrendszeri problémák kezelésének.

A szauna tehát megterhelő ugyan a szívnek, de ez nem kifejezetten negatív hatás. Sőt, edzésként is felfogható – egészséges embereknél mindenképpen. Kis mértékben pedig a szívproblémákkal küzdőknél sem vált ki negatív hatást. Persze mindezt azért általánosan nem lehet kijelenteni. Hiszen minden betegség más. Egy biztos, hogy szív- és érrendszeri problémák esetén sem kell egyből lemondani a szaunázásról. Egy kérdést mindenképpen megér az orvosunknál.

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük