Sajnos a munkahelytől távol töltött idő nem mindig olyan stresszmentes, mint ahogy azt sokszor eltervezzük. Ha nem vagyunk tudatosak a vakáció megtervezését illetően, könnyen kudarcba fulladhat a nyári feltöltődés terve.

Egy pár évvel ezelőtt készült felmérés szerint az amerikai felnőttek 21 százaléka stresszesnek éli meg a nyaralást. Sőt, 28 százalék többet dolgozott a nyaralása alatt, mint ahogy azt eltervezte. Ez pedig esetükben negatívan hatott a nyaralás élményére. 

Tény, hogy mindezek tengerentúli adatok, de nem gondolnánk, hogy az eredmények túl távol állnának a hazai helyzettől. Szóval ha te is biztosra szeretnél menni a nyaralás alatti feltöltődést illetően, szükség van a tudatosságra. Ha ugyanis elmosódnak a határok a munka és a szabadidő között, az káros a vakáció céljára nézve. Azaz minimalizálja a feltöltődés megvalósulásának az esélyét. Kathleen Hall, a Mindful Living Network és a Stress Institute alapítója és vezérigazgatója azt mondja: annak érdekében, hogy tudjunk pihenni, tiszteletben kell tartani a szabadságot és annak a határait. És ez egyébként független a munkahelyi pozíciótól. Dolgozz bárhol, bármilyen beosztásban, a pihenésre szánt időt pihenéssel kell töltened. 

Mit tegyünk, hogy a nyaralással kapcsolatos, kikapcsolódással összefüggő cél teljesüljön?

Sokat segíthet, ha a nyaralással kapcsolatos terveket megosztjuk a kollégákkal. Ha így teszünk, kisebb eséllyel keresnek minket munkahelyi feladatokkal összefüggésben. Tervezzük meg továbbá azt, hogy ki végzi el a teendőket a távollétünkben. 

Tegyük félre a telefont!

Ahhoz, hogy ki tudjunk kapcsolódni, korlátozni kell a telefonhasználatot. Egy 2016-os tanulmány szerint egy átlagember naponta 2 ezer 617 alkalommal érinti meg az okostelefonját. Sőt, 10 százalék 24 óra alatt 5 ezernél is többször érinti meg a készüléke kijelzőjét. Az pedig, hogy nyaralunk, sokak számára nem jelenti azt, hogy a telefont is leteszi. Pedig… Fontos lenne a kikapcsolódás érdekében. Ha mindig azt figyeljük, hogy kapunk-e üzenetet, károsan hat a feltöltődésre. Ahhoz, hogy teljes mértékben fel tudjunk töltődni, teljesen ki kell zárni a munkát – és ezt már Bill Becker, a Virginia Tech Pamplin College of Business docense mondja, aki a szervezeti magatartást tanulmányozza.

A szakértő szerint naponta egyszer bőven elég ellenőrizni az e-maileket. Maximum fél órát dolgozzunk a szabadság adott napjai alatt. Ezt követően tegyük el jó mélyen a telefont. 

Irány a természet!

A zöld környezetnek hihetetlen ereje van. A természet képes teljesen feltölteni az embert. A hozzáértők azt javasolják, hogy amikor a természetbe megyünk, összpontosítsunk az érzékeinkre, csodálkozzunk rá a kék égboltra, tapintsuk meg a fák kérgét, gyűjtsünk terméseket. Kerüljünk közelebb a zöldhöz!

Tudatosítsd, hogy téged mi tölt fel!

Sokan talán legyintenek erre a tippre. Pedig a többség nem azt nézi, hogy őt mi tölti fel a nyaralás alatt, hanem azt, mit csinál a többség. Az pedig nincs mindig összhangban a saját vágyakkal.

Ha te aktív szeretnél lenni, hajrá! Ha pedig a naphosszig tartó relaxálás tölt fel, válaszd azt. A lényeg, hogy tudd, mi az, ami igazán kikapcsol. Persze az fontos, hogy az adott tevékenység ne legyen kapcsolatos a munkával. Vagyis egy szakmai könyv olvasása nem biztos, hogy jó ötlet. 

Egy kis spontaneitás mindenkinek kell!

A Current Opinion in Psychology folyóiratban megjelent 2018-as tanulmány szerint az emberek általában kevésbé élvezik a tervezett szabadidős tevékenységeket, mint azokat, amiket nem ütemeznek be. A magyarázat erre, hogy a spontán dolgok a “most” élményét adják. A menetrendszerű tevékenység nem olyan izgalmas. Ha hagyjuk, hogy a dolgok organikusan következzenek egymásból, az élmény is nagyobb.

Végül: tervezzük meg a munkába való visszatérést.

Ha ezzel is foglalkozunk még a nyaralás előtt, akkor nem a vakáció közben kell ezen gondolkodni… Jobb előbb letudni, és a nyaralás alatt csak a feltöltődésre koncentrálni.

Szóval ha a vakáció alatti teljes feltöltődésre vágysz, avasd be a kollégákat a nyaralási terveidbe, hagyd a telefont, menj a természetbe, tedd azt, ami igazán feltölt, legyél spontán és tervezd meg a munkába való visszatérést. Így nagyobb az esély arra, hogy valóban pihenés lesz a nyaralás, nem pedig átidegeskedett szabadság.

Atmoszféra apartmanok

Válassz szállást az Atmoszféra apartmanok kínálatából! Az aktuális ajánlatokért irány a szállás weboldala!

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!