Feszült és lehangolt vagy? Akkor neked bizony utaznod kell.

Az elmúlt évtizedben számtalan kutatót foglalkoztatott a téma, hogy vajon mi történik az agyunkkal, miközben utazunk. Végül pedig arra jutottak, hogy az utazás rendkívül pozitív hatást gyakorol a mentális egészségünkre.

A mentális egészségünk védelme iránti növekvő igény úgy tűnik, hogy megváltoztatja az utazások célját. Az amerikai utazók 81 százaléka azt mondja, hogy a vakációjának az elsődleges célja a „mentális wellness”. Míg 91 százalék úgy tekint a nyaralásra, mint egy reset gombra, ami csökkenti a hétköznapok során kialakult szorongást. Mindez az Expedia Vacation Deprivation Study tanulmányából derült ki.

Ennek ellenére az emberek nem igazán élnek ezzel a csodafegyverrel. A válaszokból kiderült, hogy átlagosan egyszer-kétszer, de sokan még ennél is ritkábban jutnak el nyaralni. Ez pedig nagyon nem jó.

A tudósok sokáig azt hitték, hogy az agy működése csak gyermekkorban változtatható meg. Ma viszont már széles körben elfogadják, hogy az idegrendszer felnőttkorban is rugalmas.  

A téma szakértője, dr. Michael Merzenich szerint a komfortzónánk átlépése és az ismeretlen befogadása rendkívül fontos. Merzenich úgy látja: azoknak az embereknek, akik új helyekre utaznak, folyamatosan tanulnak nyelveket és megélnek új dolgokkal, azoknak idős korukban sokkal kisebb valószínűséggel romlanak a kognitív képességeik.

Szintén kutatások bizonyítják, hogy már a nyaralásra való készülődés is boldogabbá tehet minket, ugyanis a várakozás dopamint, boldogsághormont szabadít fel. Ráadásul az emberek sokkal boldogabbak akkor, amikor például valamilyen élményt várnak, mint amikor vásárlás van tervben.

Egy 2014-es Management Academy Journal tanulmány arra is rávilágított, hogy az utazás kreatívabbá tesz minket. A kutatók elmélete szerint az utazás arra készteti az agyat, hogy változatos módon gondolkodjon, és fejlessze a „kognitív rugalmasságát”, ami köztudottan a kreativitás kulcsfontosságú eleme.

Tehát ne várj semmire, tervezd meg már most a következő vakációdat! Várunk Sárváron!

Ráadásul a boldogság nem tűnik el, amikor véget ér a nyaralás, utána még hosszú időn keresztül érezteti a hatását… 

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük