Ha wellnesselni megyünk, rendszerint találomra választunk medencét. Pedig egyáltalán nem mindegy, hogy milyen hőmérsékletű vízben relaxálunk. Ha például edzenénk a szívünket és az ereket, élénkítenénk a vérkeringésen, akkor a 32-37 fokos a legmegfelelőbb. Viszont ha nyugtató hatásra vágyunk, másik medencét kell keresni. Ugyan a forró víz hője is lazítja az izmokat, viszont a szívverés gyorsulása nem hagyja, hogy teljesen ellazuljunk. Szóval ha relaxálás a cél, ha nyugtatnánk az idegrendszert, akkor inkább a 28-31 fokos vizet válasszuk a 32-37 fokos helyett.

Ha viszont fel szeretnénk élénkíteni magunkat, akkor a 20-27 fokos vízekben mártózzunk meg, pontosabban ezekben végezzünk valamilyen aktív mozgást. Hiszen a felfrissüléshez, illetve ahhoz, hogy ne fázzunk, mozognunk kell, ráadásul így gyorsíthatjuk csak igazán az anyagcserén is. Az úszás, a vízi gimnasztika például nagyon jót tehet.

Persze nem csak a víz hőmérsékletén múlik, hogy milyen lesz a fürdőzés hatása. Az eredmény a vízben lévő ásványi anyagoktól is nagyban függ. Ezek ugyanis a meleg vízben kitágult pórusokon keresztül bejutnak a vérkeringésbe. Ahol aztán aktivizálják az immunrendszert, élénkítik a nyirokkeringést és beindítják a gyógyító folyamatokat.

De mennyit fürdőzzünk?

Mint ahogy sok más dologban, a gyógyfürdőzésben is akkor érhetünk el igazán jó eredményt, ha azt mértékkel végezzük és rendszeresen kerítünk rá sort. Ezért ha fürdőzni megyünk, egyszerre ne tartózkodjunk a vízben 15-20 percnél hosszabb ideig, és ne csak a forró vízben relaxáljunk. Mindig szánjunk időt a megmártózások között regenerálódásra, illetve a gyógyvizes fürdőzést egy nap 3-4 alkalomnál többször ne ismételjük meg. Inkább több gyógyfürdős napot iktassunk be.

Szóval ha wellnesselni mész, ne csak spontán fürdőzz, hanem legyen tudatosság abban, hogy mikor milyen medencét választasz és mennyi időt töltesz abban.

Ha Sárvárra jönnél, itt találsz a tervezéshez egy kis segítséget.

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük