Lehetséges, veled is előfordult már, hogy alig vártad a kitűzött szabadság időpontját, hogy végre kicsit kiszabadulj a dolgos hétköznapokból, aztán amint odaért az idő, váratlanul lebetegedtél.

Vagy nem is annyira váratlanul? A kérdés érdekes, és úgy fest, hogy a probléma nagyon is valós. Első hallásra bármennyire is szembemegy a logikus gondolkodással, a szabadidős betegség egy létező, nem is kevés embert érintő jelenség. Ez a “betegség” leginkább a felnőttek esetében jelentkezik.

Érdemes tehát eltöprengeni azon, vajon miért van az, hogy mindig akkor leszünk betegek, ha éppen több szabadidőnk van, és ki kellene kapcsolódnunk. Holland kutatókat is érdekelt a téma, olyannyira, hogy 2 ezer férfit és nőt vizsgáltak hétvégéken és a nyaralások alkalmával, így tanulmányozva a szabadidős rosszullét jelenségét.

Úgy találták, hogy a megkérdezettek 3,2 százalékának voltak ilyen jellegű problémái. A nemek szerinti megoszlás tekintetében pedig a férfiak kicsit nagyobb arányban szerepeltek. A legtöbben már több, mint 10 éve szenvedtek ezektől a panaszoktól, amik nagyon megnehezítették az átállást a munkanapról hétvégére, illetve a nyaralásra.

Bár a kutatók úgy találták, hogy nincs jelentős életmódbeli különbség a szabadidős betegségben szenvedők és az egészségesek között, a probléma mégis nagyobb valószínűséggel fordul el azoknál, akik célorientáltabbak, illetve akiknek nagyobb a munkaterhük és a munka iránti felelősségérzetük.

A tünetei rendszerint a fejfájás, a migrén, a fáradtság, az izomfájdalom, a hányinger és az olyan általános fertőzések, mint például a megfázás vagy az influenza. Talán nem mondunk újdonságot azzal, ha eme rejtélyes betegség háttereként a stresszt, mint elsődleges problémaforrást említhetjük.

Közeledvén a vakáció időpontjához, mind a munkahelyen, mind otthon számos elintézendő feladat vár ránk, s ez bizony eredményezhet néhány feszültebb órát, esetleg napot. A stressz pedig tudvalevőleg gyengíti az immunrendszerünket, ami által a kórokozók könnyebben bejuthatnak a szervezetünkbe.

De vannak olyanok is, akik ugyanilyen stresszként élik meg magát a nyaralást is. Előtte a csomagolás, a készülődés, majd az utazás is félelemmel tölti el őket, nem beszélve a nyaralás alatti váratlan helyzetekről.

Ha tehát kezdeni szeretnénk valamit ezzel a jelenséggel azért, hogy ne keserítse meg pont a feltöltődésre szánt időszakot, akkor a leghasznosabb, amit tehetünk, hogy megpróbáljuk a minimálisra csökkenteni a stresszforrások számát az életünkben.  

Ha netán magadra ismertél a cikk olvasása során, akkor csak bátorítani tudunk téged: győzd le a korlátaidat, a félelmeidet, és meg fogod látni, megfizethetetlen élmény lesz kipihenten, újult erővel kezdeni a hetet, a nyaralás utáni napokat.

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük