Itt a nyár, ilyenkor rengeteget tartózkodunk a szabadban, ezért ebben az időszakban kiemelten fontos, hogy az átlagnál jobban figyeljünk a bőrünkre.

Azt tudjuk, hogy a napfénynek élettani szempontból számos jótékony hatása van az emberi szervezetre. Ezek olyan hatások, amik segítenek a szervezetünknek a vitamintermelésben, erősítik az immunrendszerünket, növelik a teljesítményünket, a vitalitásunkat.

De azért vannak káros hatások is

A nyári időszakban, a strandszezonban többet tartózkodunk napon, így fokozottan ajánlott figyelnünk a napsugárzás okozta káros hatásokra is. A magas UV sugárzás mindenkit érint.

Ha sötétebb bőr tónussal rendelkezel, úgy egy kissé szerencsésebbnek érezheted magadat, azonban ne gondold, hogy védve vagy.

Az intenzív napfényhatás napégést okozhat, ami növeli bizonyos bőrbetegségek kockázatát. Ilyen veszély lehet a bőr korai öregedése, továbbá fertőzésveszély, bőrrák, szemkárosodás. A jelenségre igaz, hogy a kockázatokkal általában csak jóval később szembesülünk… Milyen lépéseket tegyek, hogy elkerüljem a leégést?

Sajnos a fenti kérdésre nem nagyon létezik tökéletes válasz, azonban igyekszünk felvázolni egy olyan rutint, aminek az alkalmazásával egészen kicsi lesz az esélyed a bőrkárosodásra.

  1. Kezdd a védekezést időben, jóval a napozás, a strandolás előtt. A bőröd épségéért nem csak külsőleg alkalmazható szerekkel tehetsz. Napozás előtti megfelelő étrend változtatással felkészítheted, ellenállóbbá teheted a szervezetedet az UV sugárzással szemben. Fogyassz több béta-karotint – ezt répával és spenóttal is be tudod juttatni a szervezetedbe – és E-valaminban, továbbá C-vitaminban gazdag élelmiszert. Jó, ha a tudatos táplálkozást már pár nappal az intenzívebb napozás előtt elkezded.
  2. Jó ötlet lehet, ha indulás előtt tájékozódsz a napi sugárzási értékekről, így később nem érhet meglepetés. Mindezt könnyedén megtehet a kedvenc időjárás jelentő oldaladon, illetve alkalmazásodban.
  3. A legismertebb és leghatékonyabb fényvédő módszer a naptej és a fényvédő krém használata. Ilyen kozmetikumoknál figyelned kell a faktor számra, ez sugárzástól függően lehetőleg egy nagyobb érték legyen. Tartsd észben, hogy ezek a krémek sem védenek meg teljesen minden sugárzástól. Ezért figyelj rá, hogy 11 és 15 óra között ne tedd ki magad közvetlen napfénynek, ilyenkor jobb az árnyékban tartózkodni. Strandolás során főként a korábban említett időintervallumban kerüljük a hosszabb napon tartózkodást, tartsunk időként szünetet, vonuljunk árnyékba.
  4. Ha véget ért a nap, ne felejtsünk el zuhanyozni. Fürdés után pedig használjunk tápláló, nyugtató testápolót, így a naptól és a víztől fáradt bőrünk gyorsabban regenerálódik majd.

Reméljük, a fenti tanácsokra figyelve sikerül elkerülnöd vagy legalábbis mérsékelned a leégés kockázatait. Ne feledd: a szövődmények kialakulására később számíthatsz, így tegyél meg minden tőled telhetőt, hogy elkerüld a napégést!

Park Inn by Radisson Sárvár – Tavaszi Zsongás

Foglalj szobát a Park Innben, és fürdőzz, szaunázz korlátlanul a Sárvár Gyógy-...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Korona Panzió

Wellnesselj hétköznap! Legalább két éjszakás foglalás esetén +1 éjszaka jár ajándékba.

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Emanapartmanok

Téli lazítást tervezel? Foglalj szállást a Sárvár Gyógy- és Wellnessfürdőtől pár lépésre...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Hotel Bassiana – Tavaszi feltöltődés

Válaszd az “Romantikus wellness pihenés” vagy az “Élénkítő napok Sárváron” nevű csomagot,...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

VitalMed Hotel – Tavaszváró ajánlat

Csapj le a Sárvár Gyógy- és Wellnessfürdő szállodájának legjobb tavaszi ajánlataira! Foglalj...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Levendula apartmanház

Foglalj szállást Sárváron akár 15 százalékos kedvezménnyel!

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Spirit Hotel Thermal Spa – Tavaszi ébredés

A Spirit Hotelben rengeteg tavaszi ajánlatot találsz. Természetesen mindegyik prémium szolgáltatásokat tartalmaz....

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Atmoszféra apartmanok

Szállj meg a sárvári Atmoszféra apartmanok valamelyikében! Most a három éjszakát foglalók...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Danubius Health Spa Resort Sárvár

Ne maradj le a Danubius Health Spa Resort akciós ajánlatáról! Foglalj akár...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Hotel Viktória – Tavaszi wellness akció 3=4

Fürdőbelépő a Sárvár Gyógy- és Wellnessfürdőbe, saját wellness részleg használata, relax, sókamra...

Nézd meg az ajánlat részleteit!