A régi mondás szerint a pénz nem boldogít és boldogságot nem lehet vásárolni. Az igazság azonban az, hogy a költésnek igenis van köze a jóllét érzéséhez.

Már amennyiben élményekre áldozunk a pénzünkből. A kutatások szerint azok, akik anyagi dolgokra költenek, nem kifejezetten növelik a boldogság érzésüket. Ellentétben azokkal, akik mondjuk utazásra, koncertre fordítanak a pénzükből. Ők a tapasztalatok szerint boldogabbnak érzik magukat. 

Vagyis a bevezetőben idézett mondás úgy szól helyesen: a helyes költési szokások igenis boldoggá tehetnek. 

Már Arisztotelész ókori görög filozófus is úgy találta, hogy a tapasztalás több örömet szerezhet, mint az anyagi dolgok. És ez manapság sincs másként. Egy viszonylag friss kutatás szerint az emberek 57 százalékát inkább az élmények teszik boldoggá, mint bármilyen tárgy. 

Persze ehhez hozzá kell tenni, hogy sok esetben egy könyv vagy valamilyen sportfelszerelés is szerezhet tapasztaláshoz hasonló, vagy ahhoz kapcsolódó örömöt…

Illetve van némi különbség a nők és a férfiak boldogsághoz kapcsolódó viszonyában. A hölgyek közül például nagyobb arányban vannak azok, akik inkább az élményeket választják a tárgyakkal szemben. Valamint a magasabb jövedelműekhez és az iskolázottabb egyénekhez is inkább a tapasztalás áll közelebb, ha örömszerzésről van szó. 

A megélt élmények boldogság generáló ereje egyébként abban rejlik, hogy a kézzelfogható javakkal ellentétben időről időre újradefiniáljuk és újraértelmezzük azokat. Ahogy mesélünk a megélt dolgokról, valamilyen szinten újraéljük azokat. Ez pedig hozzájárul ahhoz, hogy sokkal mélyebb legyen az öröm-hatás.

A kérdésre tehát a választ: lehet boldogságot venni. Ha élményekre költünk, azzal nagy valószínűséggel boldogságot is vásárolunk.

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük