A téli mozgásszegény életmód utáni aktívabb időszak megterhelheti az ízületeket. De nem csak ez az egyetlen ok.

A tavasszal jellemző légköri változások is kiválthatnak ízületi panaszokat. A hűvös reggelek utáni hirtelen meleg, amit napközben tapasztalhatunk, rendkívüli módon hat a szervezetre. Az olykor napi 15-20 fokos hőmérséklet változás még az egészséges ízületekre is hatással van, nemhogy azokra, amik esetleg már elhasználódtak az évek során. 

Ugyanakkor a bevezetőben említett hirtelen tavaszi aktivitás is okozhat panaszokat. Ha a téli mozgásszegény időszak után bemelegítés nélkül vetjük bele magunkat az aktívabb mindennapokba, az bizony kiválthat ízületi panaszokat. 

A téli időszakra jellemző mozgásszegény életmód utáni tavaszi aktivitás jelentős stresszt jelenthet az ízületek számára. Az ízületekhez kapcsolódó szövetek és izmok általában hosszabb idő elteltével alkalmazkodnak a kevesebb mozgáshoz és az ülő életmódhoz, ezért a hirtelen nagyobb terhelés, amit az aktív életmódra történő átállás jelenthet, bizony okozhat kellemetlenségeket.

Főként azoknak, akiknek valamilyen mozgásszervi panaszuk van. Célszerű ezért fokozatosan terhelni magunkat. Minden nap csak egy kicsivel többet – ez lehetne a “jelszó”. 

Hogyan készíthetjük fel az ízületeket a tavaszi, nyári aktivitásra?

A gyógyfürdőzés segíthet. Egészen pontosan a vízben végzett mozgás. A vízben ugyanis kisebb terhelés hat az ízületekre, sokkal könnyebben átmozgathatók és bemelegíthetők, mint a szárazföldön. Nem mellesleg a gyógyvíz egyből regenerál is. A benne lévő összetevők segítenek megőrizni a mozgásszervek egészségét.

Már amennyiben kúraszerűen vesszük igénybe a gyógyfürdős szolgáltatásokat. 

Nagyon fontos tehát: azoknak, akiknek az elöregedés miatti mozgásszervi panaszaik vannak, tavasszal érdemes gyógyvizes kúrán részt venni. Így úgymond bemelegíthetjük az ízületeket az aktívabb időszakra. Illetve megadjuk az esélyét annak, hogy jelentősebb mozgás esetén se jöjjön elő olyan fájdalom, ami ledönt minket a lábunkról.

Persze azt is tudni kell, hogy minden panasz egyedi. Szóval mielőtt önállósítanánk magunkat, érdemes egyeztetni reumatológus szakorvossal. És nem csak azért, mert személyre szóló tanácsokat kaphatunk tőle, hanem mert így TB-támogatott gyógyfürdőzés igénybevételére is lehetőséget kapunk. Vagyis jóval olcsóbban tudunk a gyógyfürdőben “bemelegíteni” a tavaszra, a nyárra, mintha vizsgálat nélkül váltanánk belépőt a fürdőbe.

Többet tudnál meg a szakorvosi vizsgálatokról és a támogatott fürdőzési lehetőségről? Klikk ide, és informálódj a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő oldalán!

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük