Ha természetben, egyenetlen talajon sétálunk, túrázunk, az sokkal egészségesebb, mintha sima terepen vezetne az utunk. Egy új kutatás szerint az előbbi esetben jóval több izomcsoport összehangolt munkájára van szükség. Ráadásul ha emelkedőn vagy lejtőn haladunk, a lábizmoknak és az ízületeknek folyamatosan korrigálniuk kell, ami a pulzusszám növekedéshez és felgyorsult anyagcseréhez vezet. Sőt, több kalóriát is égetünk. Ezzel szemben sík talajon a gravitáció miatt viszonylag könnyedén, kényelmesen tudunk haladni. Ami nem mondható intenzív mozgásnak. Az “csak” egy úgynevezett passzív dinamika. Ez a fajta mozgás nem igényel annyi energia befektetést, mintha egyenetlen terepen kirándulnánk. Ettől függetlenül ez is hasznos, de az erdei séta még ennél is jobb.

Mindezt Daniel Ferris, a Floridai Egyetem mérnöki és biomechanikai professzora mondta el a Time magazinnak. A HáziPatika.com oldalán olvasható cikkben kitérnek arra is, hogy a kutatást végző professzor szerint göröngyös talajon átlagosan 28 százalékkal több energiát használ fel a testünk, mint amikor sík terepen kell közlekednünk. Ugyanakkor az egyenetlen talajon olyan izomcsoportokat is átmozgatunk, amikkel ezt nem biztos, hogy máskor megtennénk.

Szóval egy kis erdei túra alkalmával a szívünknek, a keringésünknek is kedvezünk, csökken a vércukorszint, és a vázizmokat is edzettebbé tesszük. Valamint javítunk az egyensúlyérzékelésünkön, és erősítjük a csontokat is. Nem beszélve arról, hogy a séta közben oldódik a stressz is.

Azaz érdemes időt áldozni az erdei sétára. Akár úgy, hogy nordic walking botot ragadunk.
Hogy miért?
Erről ebben a bejegyzésünk olvashatsz.

Elöljáróban annyit, hogy a hagyományos sétához képest a nordic walkingozás közben sokkal több izom mozog. A hát és a karok is aktívak, így nem csoda, hogy “nordicozás” közben 20-25 százalékkal nagyobb az energia felhasználás. Ami azoknál is teljesülhet, akik ízületi panaszokkal küzdenek vagy kevésbé edzettek, hiszen nordic walkingozás közben a csípő és a térdízületek mentesülnek a terhelés alól.

Kipróbálnád, megtanulnád?
Mutatunk egy videót ehhez.

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük