Ha pollenallergiás panaszaid, esetleg légúti problémáid vannak, ezek az infók érdekesek lehetnek számodra.

A sós levegő belégzésével a só apró részecskéi bejutnak a légutakba, ahol megtapadnak és kifejtik a gyógyító hatásukat. A sórészecskék méretüktől függően különböző mélységekben deponálódnak. A 8 mikrométernél nagyobbak a garatban, az 5-8 mikrométeresek a nagy légutakban csapódnak le. Az igazán kis méretűek, a 0,5 és 5 mikrométer közöttiek egészen az alsó légutakig eljutnak. Tehát minél apróbbak a szemcsék, annál hatékonyabbak a kezelésben.

Hogyan csökkenti a gyulladást a sós inhaláció?

Az alkalikus hatásnak köszönhetően a só részecskék megtapadnak a légutak nyálkahártyáján. Az így megtapadt só részecskék csökkentik a nyálka viszkozitását, ezzel visszaáll a nyálkahártya normális transzportja. Azaz a szervezet képes újra eltávolítani az inaktivált kóros mikroorganizmusokat és légutakban lerakódott különféle anyagokat. Így a polleneket is.

A lerakódott só lényegében egy oldószer, ami magába vonzza a felső és alsó légutakban megtapadt váladékot. Fontos, hogy a természetes só kristályok fertőtlenítő hatással rendelkeznek. Ennek köszönhetően a vírusok, a baktériumok és a gombák nagy részét elpusztítják. 

Minderről a Semmelweis Egyetem ír a honlapján.

Ugyanitt közlik azt is, hogy a sós levegőben lévő apró sókristályok a belégzést követően  javítják a szervezet fizikai, biokémiai aktivitását, fokozzák az anyagcserét és a perifériás keringést. Csökkentik továbbá a nyálkahártya duzzanatot és oldják a nyákot, gyakorlatilag úgy viselkednek, mint a természetes antihisztamin.

Kinek érdemes sóterápián részt venni?

A szakértői cikkben olvasható, hogy a sóterápia nyákoldó és gyulladáscsökkentő hatása miatt önálló és kiegészítő kezelésben is kiváló eredménnyel ajánlható szinte valamennyi légúti megbetegedésnél. Például:

  • allergia
  • krónikus melléküreg gyulladás
  • elhúzódó, hátsó váladékképződéssel járó kórképeknél
  • idült nátha
  • alsó légúti idült hörghurut
  • tüdőgyulladás akut stádiuma után
  • tüdőtágulat
  • köhögéssel járó kórképekben
  • megfázás
  • influenza

Fontos tudni, hogy a kezelés nem javasolt akkor, ha a panasz lázzal jár, esetleg a betegnek magas a vérnyomása vagy fertőző megbetegedésben szenved.

Te is úgy látod, hogy számodra is segítséget nyújthat egy kiadós sóterápiás kezelés? A sárvári fürdőben erre adott a lehetőség. Egyrészt a sós gyógyvízből felszálló gőz belégzésével kezelhetők a légúti panaszok. Másrészt a wellness részlegen, a szaunák mellett sóbarlang is található. Ahol akár intenzívebb sóterápiás kezelésen is részt vehetünk.

Ha többet informálódnál a sós levegő gyógyító hatásáról, a Semmelweis Egyetem honlapján ezt megteheted. Itt pedig a sárvári sóbarlangos kezelésekről olvashatsz.

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!