A gyógyvizes medencékben felszálló termálvíz-gőzt régóta használják a gyógyászatban. Bár az egészségügyi előnyök még nem teljesen ismertek, kutatási eredmények azért már vannak az eredményességre vonatkozóan. Azt például már biztosan tudni, hogy a termálvizes gőz az alsó légutak egészségének javítására, a hörghurut csökkentésére, a légzési problémák javítására és a légzés megkönnyítésére, gyulladáscsökkentésre kiváló lehet. De még bőrproblémák esetén is segíthet. Nézzük kicsit részletesebben!

Alsó légúti egészség 

A termálvíz-gőz belégzésének egyik elsődleges előnye az alsó légutak egészségének javítása. Tanulmányok kimutatták, hogy a gyógyvíz-gőz belégzése segíthet a hörghurut csökkentésében, valamint javíthatja a légzési problémákat és megkönnyítheti a légzést. Ezt bizonyította egy 2016-ban a Respiratory Physiology and Neurobiology című szaklapban megjelent tanulmány. Ez kimutatta, hogy a termálvíz-gőz terápiás inhalálása csökkentheti az alsó légúti fertőzésekkel kapcsolatos tüneteket, például a köhögést, oldja a lerakódást és segít a nehézlégzésen. 

Gyulladáscsökkentő tulajdonságok 

Az alsó légutak egészségére gyakorolt hatásai mellett a termálvíz-gőzről azt is megállapították, hogy gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Az International Journal of Molecular Sciences című folyóiratban 2018-ban közzétett tanulmány arról számolt be, hogy a termálvíz-gőz terápiás inhalálása gyulladáscsökkentő hatással volt az asztma vagy az allergiás nátha okozta légúti gyulladásra. Emellett a kutatók megjegyezték, hogy a gyógyvíz-gőz belégzése potenciálisan segíthet az olyan bőrbetegségek, mint a pikkelysömör vagy az ekcéma által okozott gyulladás csökkentésében is. 

Összegezve

A termálfürdő gőzének belélegzése tehát számos potenciális egészségügyi előnnyel járhat. Tanulmányok kimutatták, hogy javíthatja az alsó légutak egészségét azáltal, hogy csökkenti a hörghurutot és megkönnyíti a légzést. Gyulladáscsökkentő hatással lehet továbbá az asztma vagy az allergiás nátha okozta légúti gyulladásokra is. És még az olyan bőrbetegségek, mint a pikkelysömör vagy az ekcéma javulásában is segíthet.

Mindezek ellenére fontos megjegyezni, hogy a gyógyvíz-gőz nem helyettesítheti az orvosi kezelést, hanem inkább kiegészítő módszerként kell használni a szervezet általános egészségének támogatására.

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Atmoszféra apartmanok

Válassz szállást az Atmoszféra apartmanok kínálatából! Az aktuális ajánlatokért irány a szállás weboldala!

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!