Egyes kutatások szerint a kutyatulajdonosoknál 24 százalékkal alacsonyabb lehet a korai halálozás, mint azoknál, akik nem tartanak kutyát… Valóban így van ez? A szakemberek szerint lehet összefüggés a kutyatartás és a hosszabb élet között, de általánosítani semmi esetre se szabad. Mi az igazság?

Kétségtelen, hogy a kutyások általában egészségesebbek, de a halálozási kockázat náluk se sokkal kisebb, mint a kutyát nem tartóknál. Legfeljebb a szív fittségével összefüggő problémákkal szemben lehetnek ellenállóbbak. Egy svéd vizsgálat alapján állítható mindez. Eszerint az úgynevezett “kutyahatás” a szívroham és a stroke esetében valóban jelen lehet.

De nem mindenkinél.

Egy dán elemzés sugallja azt, hogy az egyedüllét ellensúlyozásában nyújthat segítséget a kutya. A párkapcsolat esetében kevésbé jellemző, hogy a kutyások később halnának meg.

Szóval egyértelmű bizonyíték nincs arra, hogy a kutyások tovább élnének. Azonban az se jelenthető ki, hogy az állítás hamis lenne. A kutatók szerint azokra lehet érvényes a megállapítás, akik elkötelezett kutyatartók. Például a skandináv országokban azért lehetséges, hogy a kutyások tovább élnek, mert ott szigorúak az állatjóléti törvények, és az északiak nagyon elkötelezett kutyatartók. Ami azt jelenti, hogy az átlagosnál többet sétálnak, mozognak a négylábúakkal. 

És jellemzően olyan zöld területeken teszik mindezt, amik már önmagukban segíthetnek abban, hogy jobban érezzük magunkat, kikapcsolódjunk. Vagyis közvetve egészségesebbek legyünk.

Szóval, akinél a kutyatartás együtt jár az aktivitással és a természetközeli programokkal, akár még hosszabb életre is számíthat. A skandináv példa legalábbis ezt feltételezi. Vegyük ezt mi is mintaként.

Többet tudnál meg? Klikk ide.

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük