Sokan haszontalan időnek gondolják azt, ha nem csinálnak semmit. Pedig a semmittevéssel valójában igencsak sokat teszünk. Mindezt kutatások is alátámasztják.

Elég csak arra gondolni, hogy a zuhanyzás közben mennyi új gondolatunk jön. Egy felmérés szerint az emberek 72 százaléka ezt rendszeresen megtapasztalja. Ami nem véletlen, hiszen az agy akkor a legkreatívabb, ha hagyjuk kibontakozni, amikor nem terheljük semmiféle külső hatással. 

Egyébként a semmittevés nem a lustálkodással egyenértékű. Az unatkozás egy másik dolog. A semmittevés az, amikor csak vagyunk, de az elme aktív. És nem is vágyunk ennél többre. Persze nem feszített módon aktív, ahogy a munkában… Hanem lazán. Csak jönnek és mennek a gondolatok. 

Amire egyébként egyes nemzeteknek szavuk is van. A hollandok például niksen-nek hívják ezt a tevékenységet. 

De mi is valójában a semmittevés? Egyesek úgy írják le, mint egy autót, aminek jár a motorja, de nem megy sehova. Mások szerint a niksen az, amikor nem tesszük meg azokat a dolgokat, amiket meg kellene tennünk, mert éppen nincs kedvünk azokat megtenni. 

Ahogy egy korábbi cikkben fogalmaznak a napidoktor.hu oldalán: a niksen az, amikor tudatosan fordítunk időt arra, hogy bámuljunk ki az ablakon, esetleg mozdulatlanul üljünk és csak legyünk. És itt ismét ki kell emelni, hogy ez nem azonos a lustasággal. Hanem tudatos “semmit nem csinálás”.

Aminek fura módon jelentős hatása van a mindennapokra. A kutatások szerint sokkal kreatívabb lesz az, aki időt szán a semmittevésre. Illetve a problémamegoldó képesség is fejlődik. Szóval a semmittevés egyáltalán felesleges dolog. Sokkal inkább befektetés.

És ez az, ami miatt nem szabad, hogy bűntudatunk legyen, ha időnként semmittevéssel töltődünk.

Plusz a semmittevés nem csak kreatívabbá teszi az agyat, hanem pihenteti is azt. Hiszen azt a rengeteg hatást, ami folyamatosan ér minket, erre az időre ki tudjuk zárni. Talán emiatt is jönnek azok kreatív gondolatok. Ha nincs mobil, nincs tévé, ha szabad lehet az elme és sokkal több erőforrás mehet a problémamegoldásra. Pont, mint zuhanyzás közben.

A téma szakértője, Sandi Mann azt mondja, hogy a semmittevésre bárhol sort keríthetünk. Akár otthon, egy kényelmes fotelben üldögélve is. De azoknak, akiknek nem megy ez odahaza, hasonló eredményt hozhat egy séta a parkban vagy egy pihentető nap egy gyógyfürdőben

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Egy hozzászólás a(z) “A semmittevés pozitív hatással van az elmére” bejegyzéshez

  1. Ace of Base — шведская поп-группа, образованная в 1990 году. Их музыкальный стиль сочетает в себе элементы поп-музыки, дэнса и электроники. Группа стала популярной благодаря хитам „All That She Wants”, „The Sign”, „Don’t Turn Around” и „Beautiful Life”. Эти композиции не только покорили чарты во многих странах мира, но и остаются классикой жанра до сих пор. Ace of Base оставили неизгладимый след в истории поп-музыки, их мелодии до сих пор радуют слушателей по всему миру. Скачать музыку 2024 года и слушать онлайн бесплатно mp3.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük