Nem is gondolnánk, de a stressz és az allergiás tünetek intenzitása között is van összefüggés. Tanulmányok kimutatták: ha kipihentebbek, kiegyensúlyozottabbak vagyunk, elviselhetőbbek lehetnek az allergiás panaszok. Nézzük meg a témát kicsit közelebbről is!

Az allergia nem a stressz következménye, de az állandósult feszült élethelyzetek ronthatnak az allergiás tüneteken. Az allergia azért alakul ki, mert az immunrendszer túlzottan reagál adott allergénekre. Amik egyébként alapesetben ártalmatlanok lennének.

Akkor mégis hogy jön ide a stressz?

Az említett tanulmányban 179 egyetemi alkalmazott vett részt, akik napi bejegyzésekben rögzítették az allergiás tüneteik intenzitását, leírták, hogy éppen milyen hangulatban vannak és feljegyezték azt is, hogy adott napokon milyen stressz érte őket. A kéthetes vizsgálati időszakban 39 résztvevő számolt be allergiás tünetekről. Az eredmények azt mutatták, hogy ennek a csoportnak magasabb volt az észlelt stresszpontszáma, mint azoknak, akik nem tapasztaltak allergiás tüneteket. Vagyis a stresszes események pozitívan korreláltak az allergia fellángolásával. Ugyanezt jellemezte a negatív hangulatot is.

Szakértők szerint mindez arra utal, hogy a tartós stresszt tapasztaló embereknél gyakoribbak lehetnek az allergiás tünetek. Aminek következménye, hogy többször éreznek negatív hangulatot.

Mindezekből az is következik, hogy a stressz szint csökkentése segíthet az allergiás tünetek mérséklésében.

A sport, a rendszeres mozgás, a kellő mennyiségű pihenés, a kikapcsolódás és a mértékletes munka tehát pozitívan befolyásolhatja az allergia mindennapokra gyakorolt hatását. Ha képesek vagyunk tudatosan közelíteni a kérdéshez, valószínűleg rövid idő alatt jelentős változást tapasztalhatunk. Mind a tünetek intenzitásának csökkenésében, mind az általános hangulat javulásában.

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük