Egy 1990-ben készült osztrák tanulmány egészen egyértelműen bizonyítja az állítást. 

A felmérés 6 hónapig tartott és 50 ember vett benne részt. A kutatás során azt találták, hogy azok, akik rendszeresen szaunáztak, feleannyi megfázásos panaszról számoltak be, mint azok, akik egyáltalán nem “izzadtak”. 

Viszont hozzá kell tenni, hogy a megfázásos betegségek lefolyásában, azaz időtartamban és súlyosságában nem volt szignifikáns különbség a két csoport tagjai között. Vagyis aki a szaunázás ellenére megbetegedett, nem küzdött meg könnyebben a tünetekkel.

Mitől ellenállóbb a szaunázók szervezete?

A szakértők úgy találják, hogy mivel a szaunázás erősíti az immunrendszert, a szervezet a téli megfázásos vírusokkal szemben is ellenállóbb lehet. A hő hatására a hősokk-fehérjék aktiválódnak, és a fokozódó véráramlásnak hála az immunsejtek gyorsabban elérnek azokra a területekre, ahol szükség van rájuk az esetleges fertőzés leküzdéséhez. Egyszerűbben: a szaunázás fitten tartja az immunrendszert. Így azoknak a szervezete, akik rendszeresen szaunáznak, sokkal gyorsabban reagálhat a támadásra. Gyakorlatilag fel sem tűnik, hogy valamilyen megfázásos vírus próbálkozott bejutni a szervezetbe. Már azelőtt intézkedik az immunrendszer, hogy mi bármit is észlelnénk.

Összegezve: a rendszeres szaunázással erősíthető az immunrendszer, aminek hála a megbetegedés valószínűsége is csökken. Így hát ha ősszel és télen van alkalmunk “izzadni”, éljünk a lehetőséggel. A szaunázással mindamellett, hogy mérsékeljük a stressz-szintet és kellemes relaxált állapotba kerülünk, rendkívül sokat teszünk a szervezet vírusokkal szembeni ellenálló képességének erősítéséért. 

Természetesen hozzá kell tenni, hogy a szaunázás se csodaszer… Illetve minden szervezet és egészségi állapot más és más. Ráadásul a megfázást is számos különböző vírus okozhatja. Ezért ha bármiben bizonytalan lennél, mindenképpen egyeztess az orvosoddal. 

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!