Az ember a természetben érzi igazán jól magát, ez a ténymegállapítás evolúciós okokra vezethető vissza. Ezt hívják biofíliának. Viszont ahogy fejlődik a technológia és teret hódít az urbanizáció, ez a fajta kötődés halványul. A folyamat következményeként pedig megjelenik az úgynevezett természethiány-zavar. Mit jelent ez?

A biofília koncepció arra a biológiai hajlamra utal, ami kiváltja bennünk a természethez való vonzódás érzését. Ez az evolúció során alakult ki, hiszen anno a túlélés és a siker nagymértékben függött a természettel való kapcsolatunktól. A biofília azt sugallja, hogy valójában olyan biológiai örökséggel rendelkezünk, ami összefonja az emberi létet a természettel. Ez a kapcsolat kognitív és érzelmi szinteken is mélyen gyökerezik, és ez ad magyarázatot arra, miért érezzük magunkat olyan jól a természetben, és miért hat ránk olyan pozitívan a zöld környezet.

Ugyanakkor a modern életstílus és a technológiai fejlődés sokszor eltávolít minket a természettől, ami természethiány-zavarhoz vezethet. 

Az emberek manapság egyre kevesebb időt töltenek a természetben. Túlzottan zárt terekben élünk, és ráadásul az időnk nagy részében műszaki eszközöket használunk. Ez és az urbanizáció egyéb folyamatai mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy elveszítjük a kapcsolatot a természettel. Ennek pedig számos negatív hatása lehet a mentális és érzelmi jólétre.

A természethiány-zavar kihat a lelki egészségre.

A természetben való tartózkodásnak jótékony hatása van a stressz csökkentésére és a mentális felfrissülésre. Az emberek, akik időt töltenek a természetben, gyakran tapasztalnak jobb hangulatot, csökkent stresszt és nagyobb belső nyugalmat. A természeti környezet nyugtató hatással lehet az idegrendszerre, segítve az agy ellazulását és a pozitív gondolatok erősödését.

Ezzel szemben akik eltávolodnak a természettől, gyakrabban tapasztalnak feszültséget és a jóllét érzés is ritkább náluk. A természet kizárása igazoltan hozzájárulhat a pszichológiai problémákhoz és a mentális betegségek kialakulásához. És ez nem csak a felnőttekre igaz. Azok a gyerekek, akik kevés időt tartózkodnak a természetben, nagyobb eséllyel küzdenek tanulási nehézségekkel, figyelemzavarral. Kevésbé türelmesek és hiányzik a problémamegoldó képességük is. És ez csak néhány következmény…

Szóval ha máskor nem, legalább a wellness pihenések idején menjünk természetbe. Ha át tudjuk adni magunkat a kapcsolódás érzésének, nem csak pillanatnyi feltöltődésre számíthatunk, hanem hosszú távon is javulhat a mentális egyensúly. 

Próbáld ki, amikor Sárváron jársz! A város arborétumában biztosan előjön a természet közelsége kiváltotta jóllét érzése.

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!