Az elmúlt években egyre több az ülőmunka miatt kialakult egészségügyi panaszokkal küzdők száma. És nem csak a hátfájás az, ami ilyenkor jelentkezik. Kevesen gondolnák, de a rossz hangulat és a szorongás is lehet a túlzásba vitt ülőmunka következménye. Hogyan lehetséges ez?

Azzal, hogy órákon át mozdulatlanul ülünk a számítógép előtt, minimálisra csökkentjük az aktivitást. A mérsékelt mozgás pedig alacsonyabb endorfin szinthez vezet. Ha kevés a fizikai aktivitás, az hozzájárulhat a szorongás kialakulásához.

De nem csak hormonális okok miatt lehet rossz a hangulat. Ha sokáig ülünk, azt többnyire azért tesszük, mert általában sok a munka is. A sok munka pedig gyakran jár stresszel. A sürgető határidők, a munkahelyi nyomás pedig negatívan hatnak az idegrendszerre és növelik a szorongás kockázatát. 

Aztán ott a társas izoláció. Az, aki ülőmunkát végez, ezt általában egyedül, a feladatokba belefeledkezve teszi. Ilyenkor kevés a kommunikáció másokkal, ami hosszú távon szorongás kialakulásához vezethet. Illetve magányosság érzéssel is párosul.

Végül: aki sokat ül, nagy valószínűséggel helytelen testtartást vesz fel. Legalábbis kevés az olyan ember, aki órákon át képes az izmoknak, ízületeknek is megfelelő módon ülni. Még a teljesen ergonomikus irodai környezetben is csak rövid ideig lehetséges ez. Szóval ha sokáig, görnyedve ülünk, az a vállak összehúzásával jár, emellett a nyak is megfeszül. A merev izmok pedig fájdalmat váltanak ki. A fájdalom pedig szorongáshoz, stressz kialakulásához vezethet.

Szóval ha az egész napos ülőmunka miatt feszültek vagyunk, ne csodálkozzunk.

A helytelen testtartásnak sajnos valószínű következménye a szorongás. Ezért fontos a tudatosság. Egyrészt szükséges a szünet a munkában. Másrészt ügyelni kell az irodai ergonómiára, amennyire csak lehet. Illetve gondoskodni kell az izmokról, ízületekről.

Ha túl sok az ülőmunka, válasszunk olyan kikapcsolódást, ami segít regenerálni az izmokat, enyhíteni a fájdalmat.

A gyógyfürdőzés például kiváló segítség lehet. Amitől egyébként nem csak az izmok jöhetnek rendbe, hanem az ellazulásnak köszönhetően a szorongás is csökkenhet. Számoljunk ezzel a lehetőséggel is.

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Atmoszféra apartmanok

Válassz szállást az Atmoszféra apartmanok kínálatából! Az aktuális ajánlatokért irány a szállás weboldala!

Nézd meg az ajánlat részleteit!