Az irodahelyiségekbe telepített növények 37 százalékkal csökkentik az alkalmazottak stressz-szintjét. És még a produktivitás is növekszik általuk. De nem csak munkahelyi eredmények javításában segíthet a zöld közeg. Az egészségügyben is rengeteg pluszt ad(hat). Egyes kutatások szerint azok a betegek, akik a kórtermi ágyukból zöld környezetre látnak rá, gyorsabban gyógyulnak és kevesebb, műtét utáni szövődménnyel kell megküzdeniük.

Mindezek alapján rendkívül fontos lenne az is, hogy az otthoni közeg is a lehető legzöldebb legyen. Illetve, hogy a kikapcsolódás szerves része legyen a természetközeli időtöltés. A Washington Post írt arról, hogy már 5-10 perc növényekkel eltöltött idő boldogabbá, elégedettebbé tehet minket. Ami tovább fokozható akkor, ha gondozzuk is azokat. Az ültetés, az öntözés, az ápolás – egyszóval a növényekkel való foglalkozás – hihetetlen mértékben csökkentheti a bennünk lévő feszültséget. A kertészkedés – kül- és beltéren egyaránt – képes mérsékelni a vérnyomást és enyhíteni a szorongást, a feszültség érzést. Melinda Knuth, az Észak-Karolinai Állami Egyetem kertészeti tudományának adjunktusa azt mondja: a növényeknek van egy úgynevezett figyelem-helyreállító funkciója. Ez annyit tesz, hogy a zöld környezet képes a pozitív érzelmek megújítására, képes előhozni belőlünk a kreativitást és növelni a figyelmi képességünket.

Egyébként még arra vonatkozóan is készült elemzés, mennyi növényre van szükség ahhoz, hogy a pozitív hatásokat azonnal érezzük. Állítólag három-öt növény már elegendő lehet. Már amennyiben 10 méteren belül találhatók azok.

És minél zöldebbek, annál jobb a helyzet. Ahogy azt a szakértők mondják, az élénkzöld levelű növények azok, amik igazán fokozzák a vidámságot és segítik az ellazulás érzést.

Ami pedig a virágos növényeket illeti: egy tanulmány megállapította, hogy a lila, a zöld, a piros, a rózsaszín és a fehér növények csökkenthetik leginkább az emberek vérnyomását és pulzusszámát. A lila és zöld virágok ráadásul hatékonyabbak a feszültség csökkentése és a hangulat javítása során. 

Szóval csak tudatosan a zöldítéssel! Igyekezzünk elérni, hogy minél több növény legyen a környezetünkben, és törekedjünk arra is, hogy a szabadidő eltöltésekor is a lehető legtöbb természetközeli élményben legyen részünk. 

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük