Ha tudjuk a célt, a választás is könnyű. De melyik szaunázási típus mit takar pontosan?

Az irritáló szaunázást vagy ingerlő szaunázást akkor célszerű választani, ha egy megterhelőbb feladatra készülünk. Ez lehet szellemi munka és sporttevékenység is. Ilyenkor csak egyszer szabad bemenni a szaunába, és az izzadás után szuhanyzós hűtésre van szükség. Ezt a szaunázás típust sportolók gyakran választják. Kiváló ugyanis az izmok átmelegítéséhez.

Aztán ott a tonizáló szaunázás. Ez valamelyest hasonlít az irritáló szaunázáshoz. Annyiban tér el, hogy a hevítő és hűtő szakaszt kétszer kell megismételni. Illetve a szaunázás végén ajánlott kicsit pihenni. A tonizáló szaunázás egyszerre frissít és segít ellazulni. Mindez azt jelenti, hogy a szaunázást követő szundikálás után garantáltan energikusan ébredünk. Ahogy a Wikipedia kapcsolódó oldalán olvasható: Finnországban a gyerekeknél az óvodákban ezt a szaunázás típust alkalmazzák a napközbeni pihenés előtt. Így ugyanis könnyebben elalszanak, és a pihenés után ugyanolyan energikusak, mint a nap első felében.

A harmadik szaunázás típus a relaxáló szaunázás. Ahogy az elnevezésből is lehet következtetni, itt a regenerálódás, a teljes ellazulás a cél. Általában a nap végén, nehéz időszak után szokás alkalmazni. Ennél a szaunázás típusnál a hevítő és a hűtő szakaszokat háromszor szokás ismételni, majd az utolsó etap után két órát pihenni. Erős fizikai vagy szellemi munkát végzőknek ez kifejezetten ajánlott relaxálási mód. A relaxáló szaunázás kellemes, természetes eltompulást okoz, ami után elindulnak a szervezetben a regenerálódási folyamatok. Nem véletlenül ajánlják egyes betegségek kiegészítő kezeléseként. Ahogy a szakértők mondják: az eredményes ellazulás érdekében a szaunázás megkezdése előtt érdemes fél órát nyugalomban eltölteni. Ellenkező esetben a szauna hevítő helyiségében ingerlékennyé válhat az ember. 

Végül: exhausztív szaunázás

Ez az úgynevezett kimerítő szaunázás. Azok, akik ezt választják, akár ötször is ismétlik a hevítő és a hűtő szakaszokat. A módszer azoknak ajánlott, akik alvászavarral küzdenek. Az ilyen kimerítő masszázs után ugyanis általában hosszú alvás következik. 

Kedvet kaptál egy kis szaunázáshoz?

Ha Sárváron jársz, feltétlenül iktasd be a wellness programok sorába. Akár a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdőben töltődsz, akár valamelyik helyi szálloda wellness részlegén. Ide kattintva megnézheted, melyik sárvári szálloda kínál lehetőséget helyben a szaunázásra.

Atmoszféra apartmanok

Válassz szállást az Atmoszféra apartmanok kínálatából! Az aktuális ajánlatokért irány a szállás weboldala!

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!