Utazások, amikor újra kapcsolatot teremtünk a természettel: egyre népszerűbb a trend. A nyaralások tervezésekor már sokaknál szempont, hogy zöld élmények megtapasztalására is legyen lehetőség a vakáció alatt. Ezek az úgynevezett biofília szemléletű utazások. De miért keressük az ilyen jellegű kikapcsolódásokat?

A biofilikus utazások olyan egészségügyi utakat jelentenek, amik lehetőséget teremtenek arra, hogy  kapcsolatot létesítsünk a természettel. Ilyenkor lényegében a biofília hipotézis szellemében tápláljuk a zöld környezettel való kapcsolatteremtésre irányuló elsődleges emberi szükségletet. Az ilyen utazás során megélt élmények segítenek a mentális feltöltődésben és a testi immunitás erősítésében.

Mi az a biofília hipotézis?

A biofília hipotézis egy olyan elmélet, ami szerint az emberek ösztönösen vonzódnak a természeti környezethez. Az elmélet alapján mindannyiunknak veleszületett vágya van arra, hogy kapcsolatot teremtsen a természettel. Ahol egyébként a legbensőbb énünk szerint otthon érezhetjük magunkat.

Ez a vágy egyre inkább előtérbe kerül a mai emberek életében. Különösen a városi környezetben élőknél figyelhető ez meg. A modern életmód gyakran elszakít minket a természettől, aminek az egyik következménye a stressz, a környezeti ártalmak és a mindennapi problémák felhalmozódása. 

Ezért választják egyre többen az ilyen típusú utazásokat, amik lehetővé teszik számukra, hogy kiszakadjanak a városi zajból, és újra kapcsolatba lépjenek a természettel. Ezek az utak lehetnek különböző formában megvalósuló kirándulások, túrák, arborétumi látogatások vagy akár ökoturisztikai programok.

A biofilikus utazások során átélt élmények pozitívan befolyásolják az emberek mentális és fizikai egészségét is. A friss levegőn való tartózkodás, a zöld környezetben történő sétálás vagy akár a természeti látványosságok megcsodálása nyugtató hatással van az idegrendszerre és segít csökkenteni a stresszt. Emellett a mozgás és a fizikai aktivitás is hozzájárul az egészséges életmódhoz és az immunrendszer erősítéséhez.

Összességében a biofilikus utazások nem csupán egyszerű kikapcsolódást nyújtanak, hanem lehetőséget teremtenek arra is, hogy újra felfedezzük és megerősítsük az ember és természet közötti kapcsolatot, miközben javítjuk az egészségünket és a jólétünket is. Ezért sem meglepő, hogy egyre népszerűbbé válnak ezek az új típusú utazások a modern világban.

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük