Minden évszakban fontos a pótlás, de a tél végén különösen tudatosnak kell lennünk ezen a téren. Nézzük meg, mennyi idő alatt állítható vissza a szervezet D-vitamin szintjének egyensúlya, és mi történik akkor, ha nem foglalkozunk a pótlással.
A napozást követően néhány órán belül elindul a szervezetben a D-vitamin előállítás. Az intenzitás és a termelődő vitamin mennyisége természetesen függ a napozás időtartamától, az adott évszaktól és a bőr típusától is. Általánosságban azonban elmondható, hogy a legtöbb ember számára napi 10-30 perc napfényen való tartózkodás elegendő lehet a D-vitamin termelődéshez. Télen és ősszel nyilvánvalóan tudatosabban kell állni a vitamin pótlásához. Mivel ilyenkor kisebb bőrfelületet ér napfény, a termelődéshez is hosszabb idő kell. Télen jobbára napi fél óra szükséges a kellő mennyiség előállításához.
Egyébként a D-vitamin felezési ideje nagyjából 15-30 nap közötti. Ami azt jelenti, hogy a termelt mennyiség fele körülbelül ennyi idő alatt ürül ki a szervezetből. A tapasztalatok szerint két hónap szükséges ahhoz, hogy a raktárak 75 százaléka kiürüljön. Ezért lehetséges, hogy a napfényben szegény időszakokat követően, a tél végén számos ember küzd D-vitamin hiánnyal. Aminek sajnos számos következménye lehet.
Rövidtávon tapasztalhatunk általános gyengeséget, fáradtságot, izomgyengeséget, hangulati problémákat. Illetve az immunitással is lehetnek bajok. Hosszú távon előfordulhat, hogy gyengülnek a csontok, kialakulnak autoimmun betegségek, szív- és érrendszeri problémák és bizonyos ráktípusok kockázata is nagyobb.
Természetesen a D-vitamin pótlás legegyszerűbb módja a körültekintő napozás, de ha ez valamilyen okból nem lehetséges, élelmiszerrel és étrend-kiegészítők formájában is bevihető a szervezetbe. A zsírosabb halak, a tojás, a tejtermék, a gomba és bizonyos gabonafélék például kiváló forrásnak tekinthetők, de tabletta formájában is bejuttatható a szervezetbe.
A D-vitamin raktárak feltöltése tehát létkérdés. Különösen a téli időszakban van szükség tudatosságra. Igyekezzünk ilyenkor is elegendő időt a szabadban tölteni és kiegyensúlyozottan táplálkozni.