Nem csak a munka területén, hanem a magánéletünkben is igyekszünk minden pillanatot beosztani. Sajnos manapság az igazi feltöltődésre keveseknek jut ideje. Pedig nagyon fontos lenne. Ahhoz, hogy meg tudjuk őrizni a mentális egyensúlyt, megelőzzük a kiégést, pihenni kell. Ha mást nem is, legalább “reset napokat” célszerű beiktatni a mindennapokba. Mit jelent ez?

A pihenés létfontosságú a mentális egészség fenntartásához, a koncentráció és a memória javításához, a stressz csökkentéséhez, a jobb hangulathoz, az erős immunrendszerhez és még az anyagcseréhez is.

Amikor keményen edzünk, másnap tudjuk, hogy pihenni kell. Pontosan így van ez a mentális terheléssel is. Ha túl intenzív az agymunka, ugyanúgy pihenésre van szükség.

Miben segíthet egy “visszaállítás nap”?

Ahhoz, hogy újraindítsuk a mentális rendszert, legalább 24 óra aktív kikapcsolódásra van szükség. Mivel manapság nincs élesen elválasztva a munka és a magánélet, ezért rendkívül határozottnak kell lenni a pihenőidőnket tekintve. 

Sajnos az nem elég az újraindításhoz, hogy esténként relaxálunk kicsit a kanapén. Igenis dedikált pihenőnapra van szükség. És ezt Kristy Lomas multi-diszciplináris terapeuta mondja. Ha rendszeresek a “reset és gyógyulási napok”, nagyobb valószínűséggel tudjuk megelőzni a kiégést és azokat a betegségeket, amik a túlhajszoltság miatt alakulnak ki. Nem mellesleg: aki kipihent és kiegyensúlyozott, az könnyebben birkózik meg a mindennapi élet kihívásaival is. 

De honnan tudjuk, hogy szükségünk van a “visszaállítás napra”?

Amikor nincs meg a fókusz, nehezebben hozol döntéseket, nem érzed boldognak magadat, vagy olyan dolgok is túlterhelnek, amik máskor nem, akkor bizony eljött az idő. Intő jel lehet még, ha kevésbé vagy produktív és elveszted a motivációt. Esetleg az, ha már fizikai jeleket is tapasztalsz. Úgy mint fej- és gyomorfájdalom vagy alvási nehézség, esetleg étvágytalanság.

És, hogy milyen egy jó “reset nap”?

Nem csak az alvásról, az evésről és a pihenésről szól. Az egész napos fekvés és tévézés nem biztos, hogy a legideálisabb választás. Sokkal jobban tesszük, ha valami mentálisan táplálóbb tevékenységet végzünk. Együnk egészséges ételeket, sportoljunk, menjünk wellness-szelni, vegyünk részt társasági programokon és próbáljunk ki olyan dolgokat, amikre korábban nem volt alkalmunk.

Ami nagyon fontos: maradjunk távol a digitális eszközöktől. A telefont mindenképpen mellőzzük. 

Természetesen a “reset napnak” nem kell túlszervezetnek lennie. A szakértők óva intenek ettől, hiszen egyébként ugyanazt érjük el, mint a mindennapokban – amitől egyébként menekülnénk.

Hozzáértők szerint a 70-30-as szabály segíthet. Ez azt jelenti, hogy 70 százalékban legyen csak szervezett a tevékenység. A maradék 30 százalék szóljon a spontaneitásról. Így a kíváncsi éned megtehet valami olyat is, amihez az adott pillanatban van kedved…

Pihenni tehát kell! Ha mást nem is, legalább havonta iktassunk be egy “reset napot”. A pihenés nem luxus, hanem tudatosság. 

Gondolj erre, amikor legközelebb érzed magadon a kimerültség jeleit.

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük