Egy kiadós erdei séta során akár 50 százalékkal is növekedhet a szervezetünkben a természetes ölősejtek száma. Azaz a Natural Killer, vagy más néven NK-limfociták aránya. Mindez azért nagyon fontos, mert ezek a fehérvérsejtek felismerik az idegen, vagy betegség, sérülés miatt elváltozott sejteket. Amiket aztán a sejtfaluk megfúrásával vagy természetes sejthalált előidézve pusztítanak el.

Mindez a természetben előforduló, növények által kibocsátott fitoncid vegyületnek köszönhető. Vagyis ha az erdei séta során nagy levegőket veszünk, a szervezetünk immunválasza intenzívebb lehet. Így a vírusok és a daganatos betegségekkel szemben is ellenállóbbak lehetünk.

Mindez természetesen tudományosan igazolt. A témához kapcsolódó tanulmány a Journal of Biological Regulators & Homeostatic Agents folyóiratban jelent meg. Arról pedig az Origo.hu írt korábban, hogy a gyógymód alkalmazása egyáltalán nem újdonság. A növényi illóolajok antibakteriális hatása már az 1900-as évek elején ismert volt. Különösen a fenyőfélék azok, amik rendelkeznek ezzel a különleges gyógyító tulajdonsággal.

Amit egyébként a gyógyászatban is igyekeztek kihasználni – legalábbis a rehabilitáció során. Nem is olyan régen egyes kórházakban tudatosan olyan parkrészeket alakítottak ki, ahova erős fitoncid hatású fákat és cserjéket ültettek. Magyarországon ilyen jellegű fásításra például a körmendi kórház parkjában került sor.

Szóval, ha rendszeres a természetközeli időtöltés, azt a szervezet is meghálálja. Ahogy fent is említettük: egy kiadós erdei séta után akár még hét napig 50 százalékkal is magasabb lehet szervezetünkben a természetes ölősejtek aránya.

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük