Mennyi időt töltsünk a gyógyvízben, milyen hosszan ajánlott pezsgőfürdőzni és mennyi a szaunában eltölthető ajánlott idő?

Ezekről már korábban írtunk, de külön-külön bejegyzésben. Most nézzük összefoglalva. 

Általánosan igaz mindhárom felsorolt wellness lazításra, hogy a kevesebb több. Vagyis inkább többször rövidebb ideig élvezzük azokat, mint kevésszer, de sokáig. 

A gyógyvízben például 20-30 percnél hosszabb időt nem ajánlott eltölteni egyhuzamban. A két fürdőzés között pedig érdemes legalább fél, egy órát pihenni. Naponta pedig 2-3 alkalomnál többször nem javasolt a gyógyvízben elmerülni. 

Minél magasabb a víz ásványi-anyag tartalma és minél magasabb a hőmérséklete, annál fontosabb betartani a javallott időt. Amit természetesen minden gyógyfürdőben feltüntetnek az adott medence mellett. Egyébként ha nem vesszük figyelembe a “szabályokat”, könnyen kialakulhat fürdőreakció vagy fürdőfáradtság. Ami nem biztos, hogy megéri.

Aztán ott a pezsgőfürdő. Az ilyen lazítás során se tanácsos túlzásokba esni. A 37-39 fokos vizek esetén például 15-30 perc a maximum. De inkább 15, mint 30. Persze az idő hosszát a személyes tényezők is meghatározzák. Gyengébb fizikum, fáradtság esetén rövidebb lehet az ajánlott idő. Amúgy ha sok a pezsgőfürdőzés, azt az ember általában megérzi. Amikor már szédülést tapasztalunk, kezd vörös lenni a bőrünk, esetleg fáj a fejünk, ideje abbahagyni és pihenni egyet. Illetve hidratálni, merthogy a forró vízben bizony sok folyadékot veszíthetünk. 

Természetesen hidratálni nem csak pezsgőfürdőzéskor ajánlott. Ez épp olyan fontos a gyógyfürdőzés és szaunázás után is, mint a jakuzzizást követően.

És ha már szaunázás… Mennyi időt ajánlott eltölteni a szaunában?

Ez nagyban függ attól, hogy mennyire vagyunk gyakorlottak. Kezdetben 5 perc is sok lehet, a régóta szaunázóknak pedig még a 15 perc sem elég. Az ajánlott idő annyi, amennyi neked jól esik. Ha nem bírod tovább pár percnél, semmi gond. Nagyon fontos, hogy hallgassunk a szervezetünkre. Egyébként az se mindegy, hogy finn szaunában vagy infraszaunában lazítunk. Az előbbi jóval melegebb. Így az infra esetén a szaunában eltölthető idő hosszabb lehet. Ha nem bírod az extra forróságot, inkább válaszd az infraszaunát.

A szaunában egy nap maximum 3-5 alkalommal lazítsunk. Ennél többször már az egészségünk ellen teszünk, nem pedig annak megőrzéséért.

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Atmoszféra apartmanok

Válassz szállást az Atmoszféra apartmanok kínálatából! Az aktuális ajánlatokért irány a szállás weboldala!

Nézd meg az ajánlat részleteit!

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!