A tempósabb séta fiatalon tart. Friss kutatások szerint azok, akik gyorsabban gyalogolnak, általában hosszabb telomerrel rendelkeznek. Mit jelent ez?

A Leicesteri Egyetem kutatói szerint egyértelmű összefüggés látszik a biológiai életkor és a járási tempó intenzitása között. A vizsgálatok alapján a gyorsabban gyaloglók DNS-én lévő telomer hosszabb. Ami azért lényeges dolog, mert a telomer védi meg a DNS-t a károsodástól. Hasonlóan ahhoz, ahogy a cipőfűző végén lévő műanyag megakadályozza annak a szétfoszlását.

Minden alkalommal, amikor egy sejt a megújulás érdekében osztódik, ezek a telomerek lerövidülnek – egészen addig a pontig, amikor már annyira rövidek lesznek, hogy a sejt nem tud tovább osztódni. Ez az úgynevezett „replikatív öregedés”. Amikor a telomerek rövidülése elér egy bizonyos pontot, a sejtek már nem képesek tovább osztódni, ami hozzájárul az öregedési folyamatok gyorsulásához és a szervezet öregedéséhez.

És ez az, amit a tempós séta lelassít. Így közvetve javítja az általános egészséget és ezáltal növeli a várható élettartamot. 

Az aktivitás tehát megfiatalít. Ha tudjuk növelni a mozgás intenzitását, azzal rendkívül sokat tehetünk az egészségünkért. És most nem kell feltétlenül kimerítő napi edzésekre gondolni. Ahogy a kutatást végzők fogalmaznak: aki rendszeres séta mellett a hétköznapi élethelyzetekben képes arra, hogy növelje az adott idő alatt megtett lépések számát – például gyorsabban gyalogoljon a buszmegállóig -, egészségesebb öregkorra számíthat.

Számszerűsítve: a lassan sétálókhoz képest 20 évvel hosszabb élettartam is lehetséges azoknál, akik naponta legalább 10 percet sétálnak intenzív tempóban. 

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük