A meditáció sokak számára ismert stresszűző technika. Azok, akik javítani szeretnék a mentális egészségüket és jólétüket, valószínűleg próbálkoztak már a meditációval. De tudtad, hogy a meditáció nem csak a lélekre hat, hanem a bélflórádat is megváltoztathatja? Így van – a meditáció hatással lehet a bélrendszerünkben lévő baktériumokra, ezáltal pozitívan befolyásolja az általános egészségi állapotunkat is. Nézzük meg, hogyan működik ez.

A bélrendszer mikrobiomja

A mikrobiom az emberi szervezetben, különösen az emésztőrendszerben élő organizmusok, köztük baktériumok, gombák és vírusok gyűjteménye. Körülbelül 100 trillió mikroba él bennünk. A tanulmányok kimutatták, hogy ezek a mikrobák óriási hatással vannak az egészségünkre. Befolyásolják szinte az összes, a szervezetben zajló folyamatot, így az immunrendszer működésétől kezdve a testsúlyunk kezeléséig rengeteg mindenre hatást gyakorolnak.

Hogyan kapcsolódik ide a meditáció?

A kutatások szerint a meditáció hatással lehet a bélrendszer mikrobiomjára azáltal, hogy csökkenti a gyulladást és védelmet nyújt a káros baktériumokkal szemben. Egy tanulmányban a kutatók 20 olyan embert vizsgáltak, akik nyolc héten át meditáltak, és összehasonlították az eredményeiket 20 nem meditáló ember eredményeivel. Azt találták, hogy nyolc hét elteltével jelentős változások történtek a meditálók mikrobiomjában – a jótékony baktériumok mennyisége megnőtt, míg a gyulladást okozó baktériumok szintje csökkent. Ez arra utal, hogy a meditáció gyakorlása hatékony módja lehet a jó bélrendszeri egészség támogatásának.

Egy másik tanulmány 40 egészséges felnőttet vizsgált, akik nyolc héten át gyakorolták a mindfulness meditációt. Esetükben is hasonló volt az eredmény. A meditáció a gyulladást okozó baktériumok számának csökkenésével, valamint a jótékony baktérium fajok számának a növekedésével járt együtt. A tanulmány azt is megállapította, hogy a javulás még három hónappal azután is fennállt, hogy a résztvevők abbahagyták a meditációt, ami arra utal, hogy a meditáció hatása hosszú távon is fennmaradhat.

Ezekből a tanulmányokból egyértelműen kiderül, hogy a meditáció gyakorlása pozitív hatással lehet a bélflóránkra, ami – mint most már tudjuk – jelentősen befolyásolja az általános egészségi állapotunkat és jólétünket.

Ha tehát a mentális és a fizikai egészséged javításának módjait keresed, lehet, hogy a rendszeres meditáció neked való! Ráadásul ingyenes és könnyen elvégezhető. Szóval miért ne próbálnád ki? 

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük