Ha tél, akkor hideg. Ha hideg, akkor inkább ne… Vagyis téli hidegben nem igazán vágyunk a kinti időtöltésre. Pedig…

Télen is rendkívül fontos lenne, hogy a szabadban tartózkodjunk. Vagyis attól még, hogy beköszönt a csípősebb idő, nem kell lemondani a szabadtéri, aktív időtöltésről. És attól se kell félni, hogy megfázunk. Általános vélekedés, hogy a hideg időben könnyebben megbetegszünk. Ami csak részben igaz. Ha ugyanis jól választjuk meg az öltözéket, nem kell tartani a megfázástól. Az pedig, ha folyik az orrunk a kintlét alatt, nem probléma. A szervezet ugyanis így szabadul meg a felgyülemlett baktériumoktól – mondják a szakértők. Ugyanakkor a téli kintlét segít a D-vitamin raktárak feltöltésében. A szervezetben a napfény hatására termelődő vitamin szintje télen érthető módon lecsökken. Mivel a hidegben kevesebbet vagyunk kint és a Nap sem süt annyit, mint más évszakokban, könnyen kimerülnek a készletek. Vagyis ha nem szeretnénk D-vitamin hiánnyal küzdeni, a téli időben is ki kell menni a szabadba. Így megelőzhetjük, hogy vészesen lecsökkenjen a szint. 

De nem csak emiatt fontos, hogy télen is aktívak legyünk odakint. Hidegben ugyanis a test több kalóriát éget. Az anyagcsere-sebesség ilyenkor felgyorsul, a szervezet több energiát használ fel. Azaz akár fogyhatunk is.

Ugyanakkor a téli levegő a mentális egészségre is hatással van. A mozgás, a friss levegő és természetesen a fény rendkívül sokat segít, hogy az embernek jobb kedve legyen. A hideg segít továbbá a kreativitás, a koncentrálás fejlesztésében. És ezt tanulmányok is igazolják. Például az ADHD-s (figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar) gyerekek ha a szabadban töltenek el bizonyos időt, kétszer jobban tudnak koncentrálni, mintha bent lennének. Ez valószínűleg nem véletlen.

Természetesen a téli szabadtéri programokhoz azért nem árt egy kis felkészülés. Ahogy arra a bevezetőben is utaltunk, fontos a megfelelő öltözködés. A réteges ruházat elengedhetetlen. Ahogy a folyadékpótlás is. Annak ellenére ugyanis, hogy télen mozgunk, szükséges inni. 

Szóval attól még, hogy hideg van, nem kell lemondani a szabadtéri programoktól. Ha tudatosan állunk a kérdéshez és felkészülünk a kinti időtöltésre, nagyon sok egészségügyi előnyre tehetünk szert.

Ezért ha télen megyünk wellness-szelni – mondjuk Sárvárra – ne csak a fürdőzős programokra koncentráljunk. Bátran merészkedjünk ki a szabadba. Sétáljunk a városi arborétumban, a csónakázó tavaknál, a Rába parton… Legyünk aktívak a hidegebb időben is!

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük