Egyes kutatások szerint rengetegen vannak világszerte olyanok, akik időpazarlásnak élik meg a nyaralást. Azt gondolják, sokkal hasznosabbak lehetnének, ha a pihenésre szánt időt inkább munkavégzésre fordítanák. Ráadásul ez ránk, magyarokra hatványozottan igaz. Tanulmányok szerint ugyanis mi többnyire “azért élünk, hogy dolgozhassunk”.

Ami egyébként nem is feltétlenül rossz dolog. Hiszen az elhivatottság fontos… Viszont azért hátránya is van a szemléletnek. Mégpedig az, hogy nem igazán tudjuk élvezni a szabadidőt. Vagyis nekünk a nyaralás csak egy kötelező valami.

Persze a munkabűntudatot nem csak mi érezzük. Más nemzetekre is jellemző. Például Amerikában hasonlóan magas a szint, mint Magyarországon.

Illetve nem csak a nyaralásra érvényes a munkabűntudat érzése. Egy, a Dívány.hu által idézett kutatás eredményei szerint – az érintettek esetében – kizárólag azokra a tevékenységekre nem igaz a megállapítás, amik valamilyen nagyobb célt szolgálnak. Vagyis akkor nincs bűntudat, ha adott a produktivitás élménye.

Az úgymond haszon nélküli időtöltés, egyszerűen pazarlásnak tekinthető sokak szemében. Ami “csak” élvezetet nyújt, az egyeseknek egyáltalán nem érdekes. 

Természetesen az ilyen beállítottságú emberek is tudnak valamennyire kikapcsolni. Akkor legalábbis jól érzik magukat, ha valami kézzelfogható célja van az adott tevékenységnek. De ez vajon elég?

Sajnos a nézet nem túl hasznos az egészségre nézve. A kutatások arra is rávilágítanak, hogy azok, akik nem tudják élvezni a szabadidős programokat, könnyebben válnak depresszióssá, általában stresszesebbek és szorongók. 

Mi a megoldás?

Számukra segítség lehet, ha a kikapcsolódásban megtalálják a “ hosszú távú hasznosságot”. Vagyis ha megtapasztalják például azt, hogy egy kiadósabb pihenés után sokkal produktívabbak, mintha abba sem hagyták volna a munkát… Igaz, a haszon nem közvetlen, de kis idő után azért a céltalan kikapcs’ is hozhat eredményt.

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük