Egész héten keményen dolgozunk, közben azon ábrándozunk, hogy a hétvégén hátradőlünk, és végre nem csinálunk semmit. Aztán amikor eljön a pihenőnap és lehetőség lenne semmit tenni, az elmébe befurakodik egy fura érzés: “kéne valami hasznosat csinálni”. Ezt hívják nyugalmi bűntudatnak. Ami ugyan normális érzés, de talán jobb lenne felülkerekedni rajta.

Ahhoz, hogy ez sikerüljön, egy dolgot mindenképpen tisztázni kell. Mégpedig azt, hogy a sikeresség nem egyenlő az elfoglaltsággal. Manapság a társadalomban “elvárás”, hogy ne legyen időnk semmire. Az az ember, akik elfoglalt, az biztosan sikeres – tartja az általános vélekedés. Aminek az egyik következménye, hogy akkor se tudunk pihenni, amikor megtehetnénk. Ilyenkor bűntudatot érzünk és inkább teszünk valami hasznosnak látszó dolgot. Mindezen negatív folyamatokban egyébként a közösségi médiának is nagy szerepe van. Ahogy görgetjük a hírfolyamot, úgy tűnik, mintha mindenkinél megállás nélkül zajlana az élet. Ezt látva természetesen senki se szeretne lemaradni.

Ahogy a szakemberek mondják: az agyunk arra van bekötve, hogy a teljesítményeken keresztül keressen megerősítést, visszaigazolást. Amikor pihenünk, nincs azonnali kézzelfogható eredmény, így egyfajta hiányt érzünk. Ezt úgy fordítjuk le magunkban, hogy pihenés közben nem vagyunk hasznosak, ami bűntudatot vált ki. 

És akkor a FOMO-érzésről még nem is beszéltünk. Ezt azt jelenti, hogy nem merünk pihenni, hátha lemaradunk valami olyan dologról, ami – szerintünk – kihagyhatatlan. Ez lehet egy esemény vagy információ. Esetleg valamilyen akció.

Természetesen ezeket az érzéseket érdemes felülvizsgálni.

Valószínűleg te se gondolod, hogy a pihenés haszontalan lenne, és csakis akkor lehetünk sikeresek, ha minden pillanatunkat beosztjuk. És a legtöbb esetben az sem igaz, hogy hátrányba kerülünk, ha valamiről lemaradunk. Ez is egy alaptalan félelem.

A jóllét érdekében érdemes megfordítani a gondolkodást. Közelítsünk onnan, hogy a telefon működéséhez is szükség van töltésre. Azaz, ha nem pihenünk, a termelékenység terén se lehetünk a TOP-on. Kutatások igazolják, hogy a kognitív funkciók, az érzelmi jólét és a kreativitás szempontjából rendkívül fontos a pihenés. Amikor pihenünk, az agyunk megszilárdítja az emlékeket, kapcsolatot teremt az ötletek és a felmerülő problémák között – ez a kreativitás és az innováció vonatkozásában kritikus folyamat.

Így hát, ha legközelebb bűntudatot érzel a pihenés miatt, emlékeztesd magadat, hogy a semmittevéssel igenis hasznos teszel: a pihenés által képessé válsz arra, hogy jól végezd a mindennapi teendőidet. Mindamellett, hogy kiegyensúlyozott is leszel. 

Ezt persze tanulni kell! Szóval ha elsőre nem sikerül, ne add fel. A következő hétvégén próbáld újra. Az agy egy idő után átáll, és képes leszel bűntudat nélkül is pihenni egy jót.

A pihenés nem a lustaság jele, hanem az öngondoskodásé, és egy kulcsfontosságú befektetés a hosszú távú jólétébe.

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük