Nem csak a D-vitamin természetes pótlása miatt érdemes az őszi-téli időszakban a napsütötte helyeken időzve relaxálni. A napsugarak ugyanis az endorfin és a szerotonin – közismertebb néven a boldogsághormonok – előállítására is hatással vannak. Vagyis a borongósabb hónapokra jellemző melankólikus hangulat könnyen ellensúlyozható akár egy kis napozással. 

A napfény expozíciója bizonyítottan csökkenti a stresszt és a szorongást. Sőt, egyes kutatások szerint még a koncentrációt is elősegíti. A Healthline.com-on írják, hogy elegendő napozás nélkül bizony szezonális depresszió is jelentkezhet. Pontosabban növekszik az úgynevezett affektív zavar kialakulásának a kockázata. Ez a depresszió egyik formája, amit az évszakok váltakozása generál. A szerotonin termelést egyébként a szemen keresztül bejutó napfény váltja ki. A retina érzékeli a fényt, ami aztán jelet küld az agynak, hogy indulhat a szerotonin termelés. Úgyhogy egyáltalán nem meglepő, ha az őszi, téli, sötétebb időszakban olykor rosszabb a hangulat. Ha nincs szerotonin termelés, a kedvünk sem az igazi.

A fent említett összefüggésekből tehát az is következik, hogy a szezonális depresszió egyik kezelési módja lehet a fényterápia. De nem kell feltétlenül depressziósnak lenni ahhoz, hogy gyógymódként tekintsünk az őszi, téli napozásra. Ha úgy érezzük, hogy egy kis plusz energiára van szükségünk, kicsit feltöltődnénk, menjünk a napra és relaxáljunk egy keveset. A hatást hamar érezni fogjuk.

Ezt egyébként megtehetjük egy parkba kiülve, de az olyan gyógyfürdőkben is van erre lehetőség, ahol a napsütés a kültéri forró vizes medencében hosszú időn át élvezhető. Így ráadásul a D-vitamin termelés is hatékonyabb, továbbá egyéb, igencsak hasznos relax hatások is érnek minket… 

Természetesen ne feledjük, hogy a napozást ősszel és télen is túlzásba lehet vinni. Így azért, hogy a napégést elkerüljük, ilyenkor se feledjük a napvédő krémet. Hozzá kell tenni ugyanakkor: ha úgy érzed, hogy a depressziós tünetek nem múlnak és a rosszkedved több egy szezonális problémánál, mindenképpen kérd ki szakértő véleményét.

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük