Hallottál már a sószoba terápiáról? Ezt a fajta kezelést gyakran alkalmazzák légzőszervi problémák, például asztma, krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) és arcüreggyulladás kezelésére. A sószoba terápia lényege, hogy a páciens finom, száraz sószemcséket lélegez be egy speciálisan erre a célra kialakított helyiségben. De hogyan is működik ez pontosan? Ebben a blogbejegyzésben röviden áttekintjük, hogyan működik a sószoba terápia, pontosan miben segíthet a betegek számára és hány kezelésre van általában szükség a kívánt eredmények eléréséhez.

Hogyan működik a sószoba terápia?

A sószoba terápia azon az elven alapul, hogy a kis mennyiségű száraz sószemcsék belégzése segíthet a légutak gyulladásának csökkentésében és a légzésfunkció javításában. A szárazság segít felszívni a tüdőben lévő felesleges nedvességet és a baktériumokat, míg maga a só hozzájárul a nyálka váladék elvékonyításához. Segít továbbá csökkenteni a hörgők duzzanatát, és támogatja az egészséges légzési funkciókat. Ennek eredményeképpen az asztmás és más légúti betegségekben szenvedők már néhány kezelés után enyhülést tapasztalhatnak a tüneteikben.

Hány kezelésre van szükség?

A sószobás terápiából általában legalább 10-15 kezelés szülséges ahhoz, hogy a tünetekben jelentős javulását tapasztaljuk. Egy-egy kezelés általában 30-60 percig tart, a kezelt állapot súlyosságától függően. Az egyes kezelések során a páciensek egy kényelmes székben ülnek vagy teljesen elfekszenek, miközben száraz sószemcséket lélegeznek be. Gyakorlatilag nem kell semmi mi mást tenni, csak relaxálni, lélegezni.

Milyen előnyei vannak a sószobai terápiának?

A kutatások azt mutatják, hogy a rendszeres sószobai terápiás kezelések segíthetnek enyhíteni a különböző légzőszervi betegségek, köztük az asztma, a COPD, az arcüreggyulladás és az allergia tüneteit. A sószobákról ismert, hogy a nyálkahártya-gyulladás csökkentésével és az egészségesebb légzés elősegítésével segítik a hörgők tisztulását. Ezenkívül ez a fajta kezelés általában biztonságos, és nagyon kevés mellékhatással jár. Csupán néhány betegnél fordulhat elő, hogy a nagy mennyiségű száraz sószemcsék belégzése miatt a kezelések során fokozódik a köhögés vagy légzőszervi szárazságot tapasztalnak.

Összegezve: a légzőszervi panaszokra kiváló terápia a sószobás kúra

A tapasztalatok szerint nagy arányban hozhat enyhülést, nem megterhelő és még különösebb mellékhatással sem jár. Ráadásul az eredmény gyors. És sokáig kitart a pozitív hatás. Egy 2017-es, a gyerekek körében végzett kutatás eredményei szerint például egy 10 kezeléses kúrát követően a tünetek enyhülését a kezelés után 1, 3 és 6 hónappal is kimutatták.

Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy nem csak kialakult betegség esetén hatásos a sószobás kezelés. Megelőzésre is kiváló. Ősszel és télen, a megfázásos időszakban, tavasszal az allergiás szezon kezdetén komoly támogatást nyújthatunk a légzőszervünknek azzal, ha részt veszünk néhány sószobás kezelésen.

Akár Sárváron, egy gyógyfürdőzős program részeként. Tudj meg többet!

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük