A szaunázásról elsőre nem feltétlenül a meditáció jut eszünkben. A hő miatt felélénkülő vérkeringés, szapora pulzus nem biztos, hogy a lecsendesedést segíti… Legalábbis elsőre ezt gondolnánk.

Valójában azonban ez az intenzív fizikai élmény arra készteti az embert, hogy jobban figyeljünk a belsőnkre. Annak ellenére, hogy a szív jobban dolgozik, az elme megnyugszik. A hő ugyanis hatással van a vegetatív idegrendszerre, így a lélek viszonylag könnyedén meditatív állapotba kerül. Persze hozzá kell tenni, hogy ahogy egyre több időt töltünk a magas hőmérsékletben, egyre nehezebbé válik a fókusz. De egy kis gyakorlással akár az egész szauna etap során képesek lehetünk relaxált állapotban maradni. Akik rendszeresen gyakorolják a szauna meditációt, úgy találják, hogy a magas hő hatására egészen más típusú gondolatok kerülnek előtérbe. Sokszor ezek a mentális tartalmak régebbi feszültség szüleményei, amik a meditáció során oldódnak fel.

A szauna meditáció során egyébként nem kell semmi különöset tenni, csak ülni és csendben lenni. Plusz koncentrálni a légzésre. Fontos, hogy nagy levegőket ne vegyünk, hiszen a forró levegőnek le kell hűlnie, mielőtt a tüdőbe leér. Vagyis inkább a rövid, de nem túl gyors levegővétel az ajánlott. Inkább szájon át lélegezzünk.

Ha van rá lehetőségünk, hallgassunk megnyugtató meditációs zenét. De beszerezhetők irányított meditációs hanganyagok is.

A szauna meditáció során természetesen fontos a fókusz. A légzésen kívül figyeljünk az ellazulásra, illetve a testet, lelket elhagyó stresszre. Arra, ahogy a negatív energia távozik, akár az méreganyagok kiizzadásával. 

Igyekezzünk minél kényelmesebb pozíciót felvenni. Ha nem bírjuk annyira a meleget, inkább az alsó padokon tartózkodjunk és ülő pozíciót vegyünk fel. Edzettebbek akár magasabb ülőhelyeket is választhatnak.

Fontos, hogy a meditáció során figyeld meg a tested hőre adott reakcióit. Ahogy növekszik a szaunában töltött idő és fokozódik a hőség, úgy oldódik fel egyre jobban a stressz, a szorongás okozta feszültség.

Amennyiben a szauna meditáció során elveszítjük a fókuszt és elkalandozunk, egyszerűen térjünk csak vissza a légzésre történő koncentrációra.

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!