Ahogy beköszönt a hideg idő és csökken a napfény mennyisége, a hangulatunk is megváltozik. Egyes esetekben sajnos túlzottan is. Ez az úgynevezett szezonális érzelmi zavar (Seasonal Affective Disorder, SAD). Nézzük részletesebben!

A napfény és a hangulat kapcsolata:

A napfény nélküli napokon sokan tapasztalhatják a hangulatromlást. A napfénynek számos pozitív hatása van, például a boldogságérzet fokozódása és a stressz csökkenése. A téli hónapokban azonban a rövid nappalok és a kevés napfény miatt csökkenhet a szervezetünkben a D-vitamin szintje, ami szorosan kapcsolódik a hangulatunkhoz és a mentális stabilitáshoz.

Ha kevés a napfény, a kedvünk is rosszabb lesz.

Amennyiben ez állandósul, kialakul az úgynevezett szezonális érzelmi zavar, a SAD:

A SAD egy olyan típusú depresszió, ami az évszakok változásával következik be, általában ősztől tavaszig tart. A téli hónapokban gyakran előforduló jelenség, ami szomorúságot, levertséget, alvászavarokat és étvágyváltozásokat okozhat. Illetve gyakori a motiváltság hiánya és az energiahiány. Aminek következtében elmarad a testmozgás, a szabadban töltött idő és így egyfajta spirálba keveredünk.

Fontos felismerni a tüneteket és szükség esetén szakember segítségét kérni. Illetve természetesen odafigyelni a megelőzésre.

Milyen kezelési módok léteznek?

Kezelési módok:

  • Napfényterápia: A speciális fénylámpák segíthetnek kompenzálni a napfény hiányát.
  • D-vitamin pótlás: Táplálékkiegészítők segíthetnek a D-vitamin megfelelő szinten tartásában.
  • Szakember segítsége: Ha a tünetek súlyosak, fontos szakember segítségét kérni, aki lehet például pszichológus vagy pszichiáter.

Illetve a legkézenfekvőbb módszer: Irány a napfény, és próbáljunk meg minél többet aktívak lenni a szabadban!

Sokat segíthet továbbá a gyógyfürdőzés. Télen kiemelten fontos a wellness tevékenységek beiktatása a mindennapi rutinba. A gyógyfürdőzés különösen hatékony lehet, főleg olyan programok esetén, amikor a szabadban, napfényes környezetben lehet fürödni. A napfényes gyógyfürdők nemcsak a testet, hanem a lelket is felmelegíthetik, és hozzájárulhatnak a mentális frissességhez és a relaxációhoz.

A téli időszakban tehát különösen fontos gondoskodni a mentális egészségünkről. Figyelemmel kell lennünk saját szükségleteinkre és a tüneteinkre, szükség esetén pedig szakember segítségét kérjük. A napfény hiánya ne befolyásolja negatívan a mindennapi életünket; lépjünk ki a szabadba, használjuk ki a napfényt és vigyázzunk egymásra a hideg időben is! A wellness és a gyógyfürdőzés pedig kiváló lehetőséget kínál a test és a lélek harmóniájának megteremtésére.

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük