A hátfájás hihetetlenül gyakori: a becslések szerint 10 emberből 8 tapasztalja ezt valamikor az élete során. Bár a hátfájást számos tényező kiválthatja – mint például a rossz testtartás vagy valamilyen  sérülés -, a kutatások azt mutatják, hogy sokaknál a pszichológiai okok a felelősek. 

Mit mondanak a kutatások a hátfájás lelki okairól?

A kutatások szerint az érzelmi stressz, a trauma, a szorongás és a depresszió is kiválthat hátfájást. Az érzelmi tényezők hatására a testben lévő izmok megfeszülhetnek és görcsbe rándulhatnak, ami hát- és derékfájdalomhoz vezethet. Továbbá a stressz és a szorongás csökkentheti az immunitást is, ami a gerinc körüli szövetek gyulladását is eredményezheti.

Vagyis ha folyamatos a stressz, a hátfájdalom is előbb-utóbb jelentkezik.

Egy 2016-ban közzétett tanulmány – “Emotional stress and low back pain: the role of depressive symptoms and fear-avoidance beliefs” – szerint az érzelmi stressz és a szorongás jelentősen növeli a hátfájás kockázatát. A vizsgálatban résztvevők közül azok, akiknél a stressz és a szorongás szintje magasabb volt az átlagnál, nagyobb valószínűséggel tapasztaltak derékfájást a következő 12 hónapban.

Ha tahát fáj a hát, az egy jel lehet arra vonatkozóan, hogy valamin változtatni kell.

Amennyiben nem múlik a hátfájás, rendszeresen visszatérő a panasz, érdemes lehet elgondolkodni az életmódunk és a mindennapi rutinunk változtatásán. Természetesen úgy, hogy közben kiderítjük, mi okozza a panaszt. Vegyük sorra a lehetőségeket, köztük a lelki tényezőket is. Úgy mint stressz, szorongás vagy a túlzásba vitt munka, esetleg valamilyen megoldatlan probléma. 

Sokszor hallani: a hátfájás azt jelzi, hogy sok a teher, amit cipelünk. Talán ezekből kell leadni?

Természetesen az okok felderítésével párhuzamosan kezdjük el kezelni is a tüneteket. Sok esetben egy-egy kiadós mozgás, egy kis wellness, relaxálás segíthet. De előfordul az is, hogy szakember tanácsát kell kérni a hatékony gyógymódot illetően. Ha nem múlik a fájdalom, mindenképpen kérjük ki hozzáértő tanácsát.

Nagyon fontos, hogy a hátfájdalomra figyeljünk oda és ne vegyük félvállról. Az elhanyagolt hátfájdalom ugyanis könnyen vezethet krónikus betegséghez. Olyan egészségügyi gondhoz, aminek akár az mindennapi rutinunkat is jelentősen korlátozhatja.

Ne kockáztass, derítsd fel az okokat és kezeld a tüneteket!

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!