Hogyan hat a közösségi média a mentális egészségre? Miért célszerű időközönként digitális detox-ot tartani? A felmérések eredményei egészen egyértelmű választ adnak.

Egy 2015-ben végzett kutatás szerint azoknál a gyerekeknél, akik napi legalább három órát használták a közösségi médiát, kétszer nagyobb valószínűséggel alakult ki valamilyen mentális probléma. Ez a felmérés az Egyesült Királyságban készült. 

De Amerikában is vizsgálták a hatásokat. Nem is olyan régen, 2021-ben 1500, közösségi médiát használó embert kérdeztek meg. Az interjúk során kiderült, hogy 86 százalékuk érzi úgy, hogy a közösségi média közvetlenül negatívan befolyásolja a boldogságukat és az önképüket. Az eredmények azt is megmutatták, hogy 79-83 százaléknál okozott szorongást, magányt és depressziót a közösségi média használat.

2022-ben, a koronavírus járvány idején egy nemzetközi online felmérés megmutatta azt is, hogy pozitív hatást is kiválthat a közösségi média használat. Ez azonban a negatív következményeket nem kompenzálja. Az érintetteknél ugyanúgy tapasztalható volt a gyengébb mentális egészség, mint a korábban, más felmérésben vizsgált alanyoknál.

Ha elhagyjuk a közösségi médiát…

Nemrég diákok körében azt is vizsgálták, hogy mi történik a mentális állapotukkal, ha szünetet tartanak a közösségi média használatában. Az eredmények egyértelműek voltak. A legtöbb egyetemi hallgató pozitív hangulatváltozásról, szorongás csökkenésről, javuló alvásról számolt be.

A Healtline.com összegzése szerint a felmérések eredményeit érdemes komolyan venni. Vagyis ha nem szeretnénk, hogy rossz önkép alakuljon ki, ha mérsékelnénk a szorongást, csökkentenénk a depresszió kialakulásának az esélyét, célszerű tudatosabban állni a közösségi média használathoz. Ajánlott lekorlátozni annak a használatát – inkább inspirálódni a segítségével -, illetve bizonyos élethelyzetekben, mint a nyaralás, teljesen mellőzni azt. 

Ha érdekel a téma, ez a bejegyzés is tetszeni fog: Mások közösségi oldalakra feltöltött fotói frusztrálnak minket – Részben emiatt is stresszesebb sokak számára a nyári időszak

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük