Ha nem kezeljük a mindennapi stresszt, úgynevezett alacsony fokú gyulladás alakulhat ki a szervezetben. Ami kezdetben nem okoz panaszt, hosszú távon viszont igencsak káros. A csendes gyilkosnak is nevezett stressz okozta gyulladás ugyanis bizonyos idő után szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához vezethet, de szerepet játszhat a rákos megbetegedések megjelenésében és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában is. Hogyan lehetséges ez?

A modern élet sok stresszforrást hordoz magában. A munkahelyi nyomás, a családi kötelezettségek, a pénzügyi aggodalmak mind-mind olyan tényezők, amik a mindennapi életünk részét képezik. A stressz nem csak kellemetlen érzést okoz, hanem hosszú távon súlyos hatással lehet az egészségünkre. Kutatások azt mutatják, hogy a krónikus stressz összefüggésben lehet a gyulladásos reakciók hosszú távú fennmaradásával, és ennek következtében hozzájárulhat a krónikus betegségek kialakulásához.

A stressz hatással van az ideg-, az endokrin és az immunrendszerünkre is.

Az idegrendszer fokozza a szimpatikus aktivitást, ami a stresszhormonok, például a kortizol fokozott termeléséhez vezet. A hosszú ideig tartó magas kortizolszint pedig gyulladást okozhat, mivel a kortizol gátolja a gyulladáscsökkentő folyamatokat.

Az endokrin rendszer is érintett. A stressz hatására a szervezet glükózt termel, aminek hosszú távon magas vércukorszint és inzulinrezisztencia lehet az eredménye. Az inzulinrezisztencia pedig hozzájárulhat a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához.

És ott az immunrendszer is, aminek a gyengülése is közrejátszik a folyamatban. A krónikus stressz gátolja az immunrendszer hatékony működését, ezáltal növeli a fertőzések és a gyulladásos folyamatok beindulásának a kockázatát. De az autoimmun betegségek kialakulásának rizikója is növekedhet azáltal, ha nem kezeljük időben a stresszt.

Vagyis eleinte hiába nem érezzük a hatást, a stressz mélyebben dolgozik, mint gondolnák. Így hát ha feszültek a mindennapok, mindenképpen érdemes hatékony relax programokat is beiktatni. Ne gondoljuk, hogy pihenni luxus. Az, aki áldoz a kikapcsolódásra, inkább tudatosnak tekinthető, mint felelőtlen költekezőnek.

Gondolj te is a jövődre, és áldozz a megelőzésre!

Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior – Luxus kényeztetés Sárváron

Élményteli pihenés, egyensúlyteremtés és egészség a gyógyító- és kényeztető vizek ölelésében. Mindez...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Park Inn by Radisson Sárvár – Családosoknak az egyik legjobb választás

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdővel átjárható szálloda nem véletlenül a családosok egyik...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Thermál Sárvár – Garantált relax

Szabadtéri gyógyvizes medencékben való fürdőzés a sárvári arborétum fáinak árnyékában. Sok más...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

VitalMed Hotel – Foglalj szállást a fürdő saját szállodájában!

A szobáktól csak pár lépést kell megtenni a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő...

Nézd meg az ajánlat részleteit!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük